| Statystyki |
» Użytkownicy: 3,710
» Najnowszy użytkownik: facacs09
» Wątków na forum: 1,278
» Postów na forum: 9,044
Pełne statystyki
|
| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 258 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 254 Gość(i) Baidu, Bing, Google, Yandex
|
| Ostatnie wątki |
MODBUS ADRESSES
Forum: MODBUS Urzadzenia Custom
Ostatni post: Hollyranklin
04-20-2026, 11:21 AM
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 2,718
|
BMS Li-ion battery via Mo...
Ostatni post: Hollyranklin
04-20-2026, 06:23 AM
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 6,611
|
Boiler controlling via PW...
Forum: LanKontroler V4
Ostatni post: Warrensa
04-16-2026, 06:39 AM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 3,810
|
mqtt brak banych po aktua...
Forum: LanKontroler V4
Ostatni post: Warrensa
04-08-2026, 04:15 AM
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 3,023
|
Download Free Sample Chin...
Forum: LanKontroler - wersje oprogramowania
Ostatni post: ChunHua
04-06-2026, 07:57 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 302
|
Mastering Word Puzzle Fun...
Ostatni post: GregikuEunter
03-31-2026, 06:29 AM
» Wyświetleń: 198
|
Granny: Can You Survive t...
Ostatni post: Rachel Hart
03-28-2026, 04:48 AM
» Wyświetleń: 220
|
Sofar ME3000SP Modbus
Ostatni post: Rachel Hart
03-28-2026, 04:46 AM
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 10,806
|
tcpdu - problem z wyswiet...
Forum: tcPDU
Ostatni post: emzete
03-24-2026, 05:45 PM
» Wyświetleń: 237
|
gps 6mv2
Forum: LanKontroler V3.5
Ostatni post: Jarkem
03-16-2026, 03:58 PM
» Wyświetleń: 459
|
|
|
| Pomiary temperatury - opisy po snmp |
|
Napisane przez: mdenis - 11-20-2012, 12:36 PM - Forum: LanKontroler - wersje oprogramowania
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Witam,
Fajnie jak by była możliwość zczytywania po snmp nazwy czujnika ds1820, oraz jakieś powiązanie tego z serialem czujki bo co się stanie jak np będziemy potrzebowali wymienić którąś z czujek, w sensie kolejności.
Może dałoby radę wypuścić soft który będzie realizował tylko pomiary temperatury, jednocześnie zwiększając ilość obsługiwanych czujek. Myślę że wiele osób wykorzystuje LK do tego właśnie celu.
Pozdrawiam
Michał
|
|
|
| Pomiar prądu DC z SEPARACJA GALWANICZNĄ |
|
Napisane przez: lesnytroll - 11-18-2012, 05:56 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Odpowiedzi (32)
|
 |
Witam wszystkich forumowiczów !
Wstęp:
Używam od jakiegoś czasu LK połączonego z routerem GSM ( na RB 411U MikroTik ).
Z niewyjaśnionych dotąd przyczyn LK działa z owym routerem tylko wtedy gdy pomiędzy nimi
wpięty jest zwykły switch. W innym przypadku jest link elektryczny ale nie ma transmisji.
Ta zagadka zostaje jak na razie nie wyjaśniona.... ( http://www.tinycontrol.ats.pl/forum/view...?f=5&t=466 )
To tyle tytułem wstępu.
A teraz do rzeczy :
Ów LK mierzy napięcia i temperatury jednak potrzebuję mierzyć jeszcze prąd wpływający i wypływający z
akumulatora. Kanał do pomiaru prądu wbudowany w LK niestety w moim przypadku się nie sprawdzi gdyż
musi być to pomiar prądu z separacją galwaniczną. I tu przyszła myśl aby pomiaru dokonywać w oparciu o gotowe
moduły f Allegro np : ASC-750 SCA-050 ( 100 ). Jest to układ przetwornika I / U ( zjawisko Halla ) zasilany
napięciem jedno połówkowym ( typowo + 5 V ) przy zerowym prądzie daje na wyjście 1/2 Vcc
czułość układu to : 40mV / A. Rozrysowałem sobie wstępnie LM 358 który w LK odpowiada za pomiar prądu/napięcia
na boczniku. Jest to wzmacniacz w układzie nie odwracającym o G=10. a cały układ z dedykowanym bocznikiem
przetwarza I / U z czułością 1A = 1V ( na wyjściu wzmacniacza operacyjnego ).
A teraz pytanie do wszystkich :
jak polecacie przerobienie tego kanału prądowego na napięciowy aby dopasować go do charakterystyki
przetwornika Halla i jednocześnie ( co b. ważne ) tak aby zliczana w LK energia ( czy moc chwilowa )
z kanałów I3 x I5 była prawidłowo pokazywana . Czy będzie trzeba ingerować w oprogramowanie LK -?
I ew jesli tak to pytanie do konstruktorów LK czy podejmą sie tego zadania ?
Dodam że dane z tego LK zbierane są przez snmp ( cacti ) i oczywiście można wyniki pobrane przez snmp
dowolnie przetworzyć , ale zależy mi także na tym aby LK poprzez www wyświetlał rzeczywiste wyniki.
Potrzebujemy mierzyć prądy ładowania / rozładowania akumulatora max do 40 A
Dysponuję przetwornikami halla o zakresie +- 50 A i +- 100 A.
Będę wdzięczny za wszystkie pomysły.
Pozdrawiam serdecznie
lesny troll
|
|
|
| Podłączenie Pt100 |
|
Napisane przez: PiotruS - 11-14-2012, 04:48 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Witam mam kilka czujników przemysłowych Pt100 z zakresem pomiarowym -200C do 700C . Lecz podłączając pod lan kontroler niestety nie ma odczytu z nich.
Pt 1000 ma około 1000 ohm a niestety pt 100 ok 100ohm.
Z tą moje pytanie czy da się jakoś wykorzystać ww. czujnik do lan kontrolera ?
Ew. da się zrobić mnożnik jak w INP1 aby wskoczyć w zakres czy przeprogramować LK do współpracy z pt100
Dziękuję za sugestię.
Ps. Jakby ktoś chciał się wymienić pt1000 na pt100 chętnie służę pomocą .
z poważaniem
PiotruS
|
|
|
| Problem przy aktualizacji firmware przez tftp |
|
Napisane przez: szastan - 11-12-2012, 12:50 PM - Forum: LanKontroler - wersje oprogramowania
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Witam,
chyba ubiłem urządzenie, próbowałem przez tftp wrzucić firmware 2.28, LAN_MODULE v1.0 i dostałem taką odpowiedź:
tftp> put lan_module_ver_2_28.bin
Error code 0: invalid file
Oczywiście próba uploadu przy migającej diodzie portu LAN wg instrukcji.
Po tym kontroler przestał być widoczny w sieci. Naciskanie na reset nawet przez ponad minutę nic nie daje, po podłączeniu do zasilania dioda portu Lan miga nieregularnie kilka razy na sekundę. Czy jest możliwość uratowania tej sytuacji?
|
|
|
|