Statystyki |
» Użytkownicy: 2,193
» Najnowszy użytkownik: willee
» Wątków na forum: 1,253
» Postów na forum: 8,842
Pełne statystyki
|
Użytkownicy online |
Aktualnie jest 334 użytkowników online. » 1 Użytkownik(ów) | 331 Gość(i) Bing, Google, willee
|
Ostatnie wątki |
MQTT
Forum: LanKontroler V4
Ostatni post: dioritepicket
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 668
|
Integracja z Home Assista...
Forum: LanKontroler V3.5
Ostatni post: dusanstr
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 17,682
|
Problem with Watchdog
Ostatni post: pero
11-25-2024, 06:49 PM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 28
|
LK3.6 termostat dobowy
Ostatni post: radioamator
11-24-2024, 08:47 PM
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 2,865
|
Where can DJs buy high-qu...
Forum: GSM kontroler GSM
Ostatni post: zootechniczny
11-24-2024, 01:39 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 184
|
switch 1SFP10G problem z ...
Forum: Problemy z oprogramowaniem i sprzętem
Ostatni post: krzychor
11-20-2024, 07:46 PM
» Wyświetleń: 48
|
Jakie są limity zapytań d...
Forum: Programy i Serwery
Ostatni post: wilkxt
11-20-2024, 02:02 PM
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 134
|
Cenforce 200mg | Uses | V...
Forum: tcPDU
Ostatni post: richardmurphy
11-19-2024, 01:43 PM
» Wyświetleń: 23
|
spawanie metali
Forum: tcPDU
Ostatni post: MorRgis Vons
11-15-2024, 05:38 PM
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 64
|
I2C sensor problems
Forum: LanKontroler V4
Ostatni post: Wesley Walters
11-13-2024, 05:08 AM
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 251
|
|
|
Problem z odczytem temperatury |
Napisane przez: putas - 07-06-2013, 04:13 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Brak odpowiedzi
|
|
Mam podłaczone 3 termometry pod INP6-8. I ciekawa sprawa. Jak włączę PWM to od razu pojawia się błąd i LK wyświetla N/A tak jakby nie było czujników. Jak wyłączę PWM to pomiary wracają do normy.
Czy ktoś miał też taki problem? Co z tym zrobić?
|
|
|
logger |
Napisane przez: sailah - 07-01-2013, 03:17 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Odpowiedzi (8)
|
|
Witam!
Probowalem wyslac na maila, ale odrzuca od razu..
Do tej pory bawilem sie konwerterem usb-1wire do kontroli temperatury + laptop z linuksem, ale widze zapotrzebowanie na cos bardziej przystepnego dla nieelektronikow i niekomputerowcow. Chodzi o maniakow budownictwa, ktorzy maja bzika na punkcie pomiaru temperatury, wilgotnosci i CO2.
http://forum.muratordom.pl/showthread.ph...WMG/page93
W zwiazku z tym mialbym prosbe o skrojenie firmware'u do tego wlasnie celu. Wazny bylby manual w pdf'ie dla latwego uruchamiania laikom.
Co zakupic, czyli LK, 4 sondy DS18B20, spliter 1wire, DHT11, z co2 pewnie gorzej.. jakies przedluzki..
Czy da sie to zasilic przez PoE z router'a jaki zazwyczaj sie znajduje w domu?
Jesli tak na jakie dlugosci bedzie sie to dobrze spisywac.. przy jakich dlugosciach trzeba juz uzyc zewnetrznego zasilacza.. jakie napiecie?
O co chodzi. Potrzeba autonomicznego rejestratora mierzonych parametrow. Do tego wygodne wyswietlanie wynikow w formie graficznej (po sciagnieciu danych na pc oczywiscie.. obrobka to drugorzedna sprawa na razie). Cos na zasadzie rrdtool.. staly rozmiar bazy. Plan minimum to rejestracja 1 dniowa. Dalej 3dniowa, tygodniowa, miesieczna.. co sie da zmiescic. Z malejaca czestotliwoscia oczywiscie ale moze tez rozdzielczoscia skoro i tak dane sie usrednia coraz bardziej, zeby wiecej zmiescic na LK.
Bez problemu mozna to zrobic jesli LK podlaczyc na stale do kompa, no ale nie o to chodzi.
Nie wiem jak mozna wykorzystac pamiec LK (brak baterii do podtrzymania ulotnej) i czy protokol snmp pozwala na przesylanie calych tablic danych?
Gdyby to bylo mozliwe to jeszcze jedna funkcjonalnosc w postaci liczenia sprawnosci rekuperatora (i takze rejestracja oczywiscie) na podstawie danych z 4 czujnikow temperatury. Czesto na forach prowadzone sa spory o rzeczywista sprawnosc rekuperatora, a nie reklamowana. Zeby to zrobic trzeba mierzyc temperatury bezposrednio przy wymienniku ciepla, a nie na anemostatach i czerpniach.
Wazna w takim zastosowaniu bylaby kalibracja czujnikow. Czyli opcja zeby wszystkie mierzyly to samo i ew. roznice wrzucic jako offset. Mysle, ze mimo malej dokladnosci 0.5st, daloby sie jednak uzyskac dobre wyniki po kalibracji przy 12bitowej rozdzielczosci.
Ja juz troche wypadlem z obiegu wiec moze pisze glupoty.. jak Panowie widzicie taka aplikacje?
|
|
|
Wejście impulsowe |
Napisane przez: andre - 06-28-2013, 02:19 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Odpowiedzi (2)
|
|
Witam wszystkich uczestników ponieważ to mój pierwszy post na tym forum a wczoraj otrzymałem przesyłkę
z LK i po wgraniu najnowszego firmwaru urządzenie pracuje a ja mam parę pytań.
Chciałbym mierzyć i wizualizować zużycie wody i gazu wykorzystując wyjście impulsowe
w wodomierzu i gazomierzu (typ kontaktronowy).Rozdzielczość wodomierza 10/100 impulsów
na litr , gazomierza 0,001m3/impuls.Czy byłaby możliwość w kolejnych softach aby samemu definiować
pole jednostki mierzonej wartości (np. kWh.,l/min , m3 itp.) oraz możliwość elastycznego stosowania
mnożnika w celu kalibracji mierzonych impulsów ?
Pozdrawiam Andre
|
|
|
pomiar mocy |
Napisane przez: adamgoo - 06-28-2013, 11:26 AM - Forum: LanKontroler - wersje oprogramowania
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam, w polu gdzie jest P*t pokazywana jest wartość w Wh a nie lepiej jak by pokazywało w kWh? bo ten licznik w Wh kasuje sie po jakimś czasie a tak przestawił by się przecinek i pomieścił by więcej danych.
pozdrawiam
|
|
|
Pomiar wagi i wysyłka info. SMS |
Napisane przez: Tankok - 06-26-2013, 09:29 AM - Forum: GSM kontroler GSM
- Odpowiedzi (2)
|
|
Witam
Chciałbym wykorzystać GSM KONTROLER do przyrostowej kontroli wagi wykorzystując też możliwość kontroli temperatury i wilgotności.
Myślałem nad czujnikami tensometrycznymi ale żeby były dokładne to musiał bym ich mieć 4. Nie są wcale tanie i jak potem przekształcić sygnał aby podać go do kontrolera.
Proszę o wskazówki w dobraniu czujników i obróbce sygnału do tego celu.
|
|
|
Nowy soft 2.47 na stronie - ostrożnie! |
Napisane przez: marekm - 06-21-2013, 11:54 PM - Forum: LanKontroler - wersje oprogramowania
- Odpowiedzi (4)
|
|
Nie widzę opisu zmian, z ciekawości spróbowałem wgrać do LK gdzie wcześniej działał 2.42 (zdalnie Save Config / Reboot i zaraz potem TFTP - sprawdzone wielokrotnie). Niestety TFTP zrobiło timeout a LK już nie wstał (tak jakby flashowanie się zaczęło i przerwało w trakcie), nie reaguje na próby wgrywania czegokolwiek, jedyne oznaki działania to link na porcie switcha i krótkie błyskanie zielonego LED-a przy porcie LAN w LK co około sekundę). Nie działa TFTP ani na IP jaki był ustawiony, ani na domyślnym 192.168.1.100. Nie widać też reakcji na naciskanie przycisku. Da się jeszcze zreanimować (może jakiś JTAG?), czy to już tylko odpad niebezpieczny do utylizacji?
|
|
|
Evens config - ustawienia |
Napisane przez: putas - 06-19-2013, 05:22 PM - Forum: Przykłady zastosowań przez użytkowników.
- Odpowiedzi (2)
|
|
Może głupie pytanie, ale nie wiem czy tak da się poustawiać.
Czy da się coś takiego ustawić na jednym wyjściu:
INP 1po przekroczeniu napięcia 230V OUT2 załącza się, ale po przekroczeniu na INP6 90C OUT2 zostaje wyłączone, a po spadku poniżej 90C znowu załączone (jeśli na INP1 nadal jest ponad 230V, ale jeśli jest poniżej 230V to nie następuje załączenie OUT2)
czyli równocześnie 2 warunki do spełnienia, żeby tylko wtedy załączało
INP1>230
INP6
|
|
|
|