Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LK3.6 termostat dobowy
Lightbulb 
Witam,
zastanawiam się, czy jest możliwość ustawienia na LK, mógł pracować jako termostat dobowy. Mam zamysł taki, aby trochę za oszczędzić na ogrzewaniu (czyt. kWh) i chciałbym, aby w strefie szczytowej (droższej) była niższa temperatura niż w strefie poza szczytowej (tańszej) ta właściwa.
Szczyt to: 8-11 i 17-21, poza szczyt 11-17 i 21-8. w szczycie temperatura 18*C, a w poza szczycie 20*C. 
Próbowałem rozpisać sobie jak to powinno działać, ale ta logika zawsze mnie rozwalała, choć wiem, że to proste (wstyd Blush ).
8-11 18*C
11-17 20*C
17-21 18*C
21-8 20*C
<t></t>
Odpowiedz
Tak sie zastanawiam z punktu sprawności czy takie schładzanie i nagrzewanie jest efektywne.
A co do ustawień to trzeba by było troche pokombinować z schedulerem i zdarzeniami.
Ja bym to zrobil tak jak na screnach, czyli dodał 4 wpisy w schedulerze co bedą ustawiały wirtualna zmienną "EVENT1", w zależności od czasu.
A w zdarzeniach sprawdzał czy zmienna jest ustawiona (co sygnalizuje czy ma grzac do 20 czy 18) i czy temperatura jest ponizej zadanej.
W założeniu pomiar temperatury na DS1 z histereza 0,1.

pozdrawiam
tomek
Odpowiedz
(02-05-2020, 03:33 PM)wilkxt napisał(a): Tak sie zastanawiam z punktu sprawności czy takie schładzanie i nagrzewanie jest efektywne.
A co do ustawień to trzeba by było troche pokombinować z schedulerem i zdarzeniami.
Ja bym to zrobil tak jak na screnach, czyli dodał 4 wpisy w schedulerze co bedą ustawiały wirtualna zmienną "EVENT1", w zależności od czasu.
A w zdarzeniach sprawdzał czy zmienna jest ustawiona (co sygnalizuje czy ma grzac do 20 czy 18) i czy temperatura jest ponizej zadanej.
W założeniu pomiar temperatury na DS1 z histereza 0,1.

Wracam do tematu ponownie, odłożyłem na „trochę”?. Poustawiałem tak jak wszystko chciałem, ale jest taki problem, że w momencie nadejścia godziny rozpoczęcia przestaje całkiem grzać i już tego nie włączy (temperatura spada poniżej zadanej).
Jeszcze pytanie co to jest za funkcja w Schedulerze „Cyklicznie (wartość w polu czasu używana jako okres między akcjami)” ? Też mam zaznaczyć?
<t></t>
Odpowiedz
ale co sie ustawia w zdarzeniach w momencie nadejscia godziny? Bo moze być tak, że jak nadeszła godzina grzania, ale temperatura była powyzej to nie załaczy. Poźniej temperatura spada ale tez juz nie załaczas to ustaw zdarzenie jako pernamentre, opcja pernament.
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości