02-26-2021, 12:50 PM
(02-25-2021, 10:50 PM)kwanat napisał(a): Witam,1. W aplikacji sa widoczne wszystkie urzadzenia dodane na mqtt.ats.pl o ile maja aktywna chociaz jedna serie. Aby je ukryc nalezy dezaktywowac serie dla danego urzadzenia lub w ustawieniach aplikacji odznaczyc opcje "Show card".
Zabieram się ponownie za TinyESP.
1. nie działa od kilku miesięcy, ale w apce jest widoczny... dlaczego?
2. czy przycisk w apce ma umożliwiać załączanie/wyłączanie przekaźnika czy to tylko kontrolka?
3. moduł nie działa od kilku miesięcy. Dodawałem w ustawieniach czujnik i chyba coś pomyliłem z GPIO. W efekcie startuje i łączy się z siecią na kilka sekund (widzę to na wyświetlaczu) po czym restartuje i tak wkoło. Postanowiłem zatem wyczyścić go i wgrać soft na nowo. Podłączyłem więc konwerter USB/UART i niestety nie udało się. Doczytałem Githubie, że konwertery z chipem FTDI mogą stwarzać problemy. Zakupiłem więc konwerter z chipem CH340. Dalej nic. Nie ma komunikacji przez RS232. Dodam, że obok mam WeMosa D1 mini i NodeMCU, które mają na pokładzie CH340 i soft ładuje się jak należy. Co z tym zrobić? Nie uszkodziłem go podając niewłaściwe napięcia w niewłaściwe miejsca (3,3/5V).
Pozdrawiam
2. Tak, przycisk OUT0 pozwala przelaczac stan przekaznika.
3. Zakladajac, ze przy konfiguracji przycisk byl przypisany do GPIO0, mozna sprobowac zresetowac do ustawien fabrycznych (przytrzymujac przez 10sekund). Do wgrywania/sprawdzenia esp mozna uzyc esptool (https://github.com/espressif/esptool), przykladowe polecenia ponizej, przed kazdym urzadzenie powinno byc uruchomione w trybie flashowania (przycisk + podlaczenie zasilania). Przy uruchomieniu w trybie flashowania wyswietlacz nie powinien sie uruchamiac, a na konsoli powinno byc widac tylko pare znakow.
- "esptool.py --port [np. COM4] flash_id" do sprawdzenia m.in. rozmiaru flasha
- "esptool.py --port [np. COM4] erase_flash" do wyczyszczenia pamieci, moze byc przydatne przed wgrywaniem firmware aby usunac poprzednie ustawienia
- "esptool.py --port [np. COM4] write_flash 0 [lokalizacja pliku .bin]" do wgrywania firmware