Forum Tiny Control Solution
zaprzęganie tinyESP do roboty - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: TinyESP (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Dział: Problemy z softe i HArdware'm (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Wątek: zaprzęganie tinyESP do roboty (/showthread.php?tid=1476)



zaprzęganie tinyESP do roboty - kwanat - 11-20-2020

Witam wszystkich,

Zabrałem się za tinyESP, którego zakupiłem rok temu...
Wszystko działa jak na razie:
[attachment=652][attachment=653]
Jak widać skonfigurowałem wyświetlacz - działa.
1. Skonfigurowałem czujnik BME280, choć fizycznie nie jest podłączony. Wartości T, H, P wynoszą 0, jak widać,
2. Skonfigurowałem przekaźnik,
3. Podłączyłem fizycznie i skonfigurowałem czujnik DHT11. Działa-wskazania jak widać.
Moduł komunikuje się z serwerem MQTT, a serwer z apką w smartfonie.
[attachment=654][attachment=655]
[attachment=656]
Co dalej? Zanim tchnę w moduł życie pisząc "rules" myślę, że dobrze byłoby ogarnąć temat MQTT. Czy ktoś pomoże?

Pozdrawiam


RE: zaprzęganie tinyESP do roboty - wilkxt - 12-17-2020

ale co dokladnie z mqtt?


RE: zaprzęganie tinyESP do roboty - kwanat - 02-25-2021

Witam,

Zabieram się ponownie za TinyESP.
1. nie działa od kilku miesięcy, ale w apce jest widoczny... dlaczego?
2. czy przycisk w apce ma umożliwiać załączanie/wyłączanie przekaźnika czy to tylko kontrolka?
3. moduł nie działa od kilku miesięcy. Dodawałem w ustawieniach czujnik i chyba coś pomyliłem z GPIO. W efekcie startuje i łączy się z siecią na kilka sekund (widzę to na wyświetlaczu) po czym restartuje i tak wkoło. Postanowiłem zatem wyczyścić go i wgrać soft na nowo. Podłączyłem więc konwerter USB/UART i niestety nie udało się. Doczytałem Githubie, że konwertery z chipem FTDI mogą stwarzać problemy. Zakupiłem więc konwerter z chipem CH340. Dalej nic. Nie ma komunikacji przez RS232. Dodam, że obok mam WeMosa D1 mini i NodeMCU, które mają na pokładzie CH340 i soft ładuje się jak należy. Co z tym zrobić? Nie uszkodziłem go podając niewłaściwe napięcia w niewłaściwe miejsca (3,3/5V).

Pozdrawiam


RE: zaprzęganie tinyESP do roboty - tonymony - 02-26-2021

(02-25-2021, 10:50 PM)kwanat napisał(a): Witam,

Zabieram się ponownie za TinyESP.
1. nie działa od kilku miesięcy, ale w apce jest widoczny... dlaczego?
2. czy przycisk w apce ma umożliwiać załączanie/wyłączanie przekaźnika czy to tylko kontrolka?
3. moduł nie działa od kilku miesięcy. Dodawałem w ustawieniach czujnik i chyba coś pomyliłem z GPIO. W efekcie startuje i łączy się z siecią na kilka sekund (widzę to na wyświetlaczu) po czym restartuje i tak wkoło. Postanowiłem zatem wyczyścić go i wgrać soft na nowo. Podłączyłem więc konwerter USB/UART i niestety nie udało się. Doczytałem Githubie, że konwertery z chipem FTDI mogą stwarzać problemy. Zakupiłem więc konwerter z chipem CH340. Dalej nic. Nie ma komunikacji przez RS232. Dodam, że obok mam WeMosa D1 mini i NodeMCU, które mają na pokładzie CH340 i soft ładuje się jak należy. Co z tym zrobić? Nie uszkodziłem go podając niewłaściwe napięcia w niewłaściwe miejsca (3,3/5V).

Pozdrawiam
1. W aplikacji sa widoczne wszystkie urzadzenia dodane na mqtt.ats.pl o ile maja aktywna chociaz jedna serie. Aby je ukryc nalezy dezaktywowac serie dla danego urzadzenia lub w ustawieniach aplikacji odznaczyc opcje "Show card".
2. Tak, przycisk OUT0 pozwala przelaczac stan przekaznika.
3. Zakladajac, ze przy konfiguracji przycisk byl przypisany do GPIO0, mozna sprobowac zresetowac do ustawien fabrycznych (przytrzymujac przez 10sekund). Do wgrywania/sprawdzenia esp mozna uzyc esptool (https://github.com/espressif/esptool), przykladowe polecenia ponizej, przed kazdym urzadzenie powinno byc uruchomione w trybie flashowania (przycisk + podlaczenie zasilania). Przy uruchomieniu w trybie flashowania wyswietlacz nie powinien sie uruchamiac, a na konsoli powinno byc widac tylko pare znakow.
  • "esptool.py --port [np. COM4] flash_id" do sprawdzenia m.in. rozmiaru flasha
  • "esptool.py --port [np. COM4] erase_flash" do wyczyszczenia pamieci, moze byc przydatne przed wgrywaniem firmware aby usunac poprzednie ustawienia
  • "esptool.py --port [np. COM4] write_flash 0 [lokalizacja pliku .bin]" do wgrywania firmware



RE: zaprzęganie tinyESP do roboty - kwanat - 02-28-2021

Witam,

Dzięki, przećwiczę wskazówki z ad3.
Wszedłem właśnie na mqtt.ats.pl z zmiarem dodania urządzenia. Można dodać LK3, WR-01, GSM_K, GSMv4. Nie widzę tu TinyESP.
1. Czy możliwość dodania TinyESP została wyłączona?
2. Czy istnieje możliwość dodania "obcego" urządzenia na bazie ESP (np. Wemos D1 mini, NodeMCU) w oparciu o protokół Home Assistant (openHAB) MQTT?


RE: zaprzęganie tinyESP do roboty - kwanat - 03-07-2021

Witam,

"Ujarzmiając" tinyESP takie dwa pytania mi się nasunęły:
1. W jaki sposób sterować przekaźnikiem z apki? Na razie ikonka pełni tylko funkcje kontrolki stanu przekaźnika.

2. Po dodaniu urządzenia do mqtt.ats.pl - tinyESp - "ustawieniach serii" dostępny jest niejako sztywny zestaw dostępnych serii danych:8 DSów, T1, H1, P1, OUT0 i 8 CUSTOMów. W tinyESP można dowolnie zdefiniować kilka wolnych GPIO, np. definiując GPIO-4 jako drugi Switch i nazywając go np. OUT1. I tu jest pytanie: w jaki sposób zobaczyć go w na koncie mqtt a w konsekwencji w apce jako Switch właśnie (OUT1)?[attachment=700][attachment=701]