Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowe funkcje w LK3.5+ od stAcha
(11-06-2024, 12:29 PM)wilkxt napisał(a):
(11-06-2024, 11:19 AM)stAch napisał(a): komunikacja oldskulowa GG zamiennie z email

GG znów jest w polskich rękach i podobno działa stary protokół  - w każdym razie miranda i kadu śmigają - może dorzucimy do LK

Chodzi o powiadomienia zamiast na emial to na GG?
tak
e-chata.hyzne.com | LK1 - sterowniki akwarystyki | LK2 - sterowniki ihome | LK3 - niezliczone ilości wersji/nakładek na farmach PV i nie tylko | LK4 - testy bezprzewodowe
Odpowiedz
opcja w PWM - do jednego lub dwóch z wyjść dodajemy 3 pola z ustawieniami:
- PWM Skok - wartość skoku ustawień (o ile zwiększamy lub zmniejszamy)
- PWM + - podnosi mam wartość o zadaną wartość przy pomocy wybranego wejścia inpd
- PWM - - obniża mam wartość o zadaną wartość przy pomocy wybranego wejścia inpd

opcjonalnie można by dodać wartości min-max po niżej których takie ręczne sterowanie nie zejdzie

bardzo brakuje ręcznego sterowania wartościami PWM bez konieczności angażowania np. smartfona

tak wiem że można to ustawić przez  PID + potencjometr na wejściu analogowym ale nie o takie regulacje mi chodzi lecz o niezależne sterowanie wypełnieniem poprzez  przyciski lub interface www ( podbijamy wartość guzikiem a zmniejszamy np smartfonem )

lub dopisać pełna obsługę encodera
e-chata.hyzne.com | LK1 - sterowniki akwarystyki | LK2 - sterowniki ihome | LK3 - niezliczone ilości wersji/nakładek na farmach PV i nie tylko | LK4 - testy bezprzewodowe
Odpowiedz
Jestem za, dobry pomysł.

(11-06-2024, 09:13 PM)stAch napisał(a):
(11-06-2024, 12:29 PM)wilkxt napisał(a):
(11-06-2024, 11:19 AM)stAch napisał(a): komunikacja oldskulowa GG zamiennie z email

GG znów jest w polskich rękach i podobno działa stary protokół  - w każdym razie miranda i kadu śmigają - może dorzucimy do LK

Chodzi o powiadomienia zamiast na emial to na GG?
tak

będziemy testować Telegram, powinno działać bez żadnych przeróbek wysyłanie po http. Ponoć Discord też jest łatwy i darmowe API. WhatsApp ma płatne API w jakimś ich Business Solution pod chata firmowego. Były jakieś podróbki API, ale łatwo ponoć wtedy stracić konto.
<t></t>
Odpowiedz
(12-05-2024, 12:42 PM)notek napisał(a): Jestem za, dobry pomysł.
Tu tylko takie.... 
Dodam tylko że takie rozwiązanie na inpdx umożliwia sterowanie OLEDem na którym wyświetlimy aktualne nastawy po użyciu guzika na inpdx 
trzeba by tylko dodać kody odczytów do tych wartości.
Aktualnie realizuje takie działania po HTTP (if inpdx ==> HTTPx) z zewnętrznej strony która steruje OLEDem i wartościami PWM przez HTTPApi
  • umożliwić na jednym zadaniu zdarzenia wykonanie 2 akcji w jednym czasie --- lub dołożyć więcej pozycji zdarzeń - te szybko mi się kończą z obsługą OLED Smile
  • scheduler opcja na zasadzie jeśli czas >= ustawienie ==> on/off zdarzenie nr 
    Przykład: jeśli minęła 10:00 to on/off nieaktywne zadanie zdarzenia z pozycji 3aktualnie można to robić przy użyciu events które też są niekiedy na wyczerpaniu. 
  • sposób wywołania (opcja after) jeśli minęła 10:00 - przypuśćmy ze sterownik startuje o 10:05 i aktualnie zadanie harmonogramu się nie wykona 
  • Przykład: Sterownik akwarium - start oświetlenia 8:00 PWM0=1 o 8:10 mamy pad zasilania i ciemność aż do następnego dniatak można używać opcji zapisu stanów wyjść.. a co jeśli lampa jest na PWM lub chcemy po prostu zawsze po 10:00 wykonać akcje na events

wskrzeszę ponownie temat oled 1,5 cala (dwukrotnie większy do 8 lini txt) https://forum.tinycontrol.pl/showthread....8#pid10578
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości