Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam
Chciałbym za pomocą tego kontrolera monitorować w Dude np napięcie. Niestety przy utworzeniu sądy mogę tylko napięcie porównywać - octet string. Natomiast chciałbym uzyskać powiadomienie gdy napięcie spadnie poniżej założonej wartości. Jak tego dokonać?
<t></t>
Liczba postów: 154
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
W Events Config ustawiasz sobie kiedy otrzymujesz powiadomienia. Jeśli ustawisz od 10 do 20V to przy przejściu przez 10 oraz przy przejściu przez 20V otrzymasz powiadomienie. Czyli zarówno w górę jak i w dół. Ewentualnie sprawdź odwrotnie ustaw od 20 do 10, ale chyba obie formy działają, bo powiadomienia są wysyłane nieważne w którą stronę przejścia były robione.
<t></t>
Reputacja:
0
Tak ok dostanę powiadomienie na maila.
Tylko nie o to mi chodziło.
Potrzebuję taką informację poprzez oida wyciągnąć na Duda
<t></t>
Reputacja:
0
Dodaję LAN Kontrolera do Duda. W dudzie ustawiam sobie monitoring napięcia poprzez właśnie Lan Kontrolera. Niestety nie idzie ustawić tak aby Dude w momencie spadku nap zakomunikował to. Chyba, że sam robię coś źle
<t></t>
Liczba postów: 5
Reputacja:
0
Wartość napięcia w Dude jest odczytywana z OIDa LK poprawnie? Jeśli tak, to wszystko co chcesz zrobić z tą wartością później, trzeba zrobić w Dude. LK nie ma tu nic do tego, bo dostarcza Ci tylko samą wartość napięcia. A Ty chcesz pewnie dostać alert jak napięcie spadnie poniżej pewnego progu. Jeśli tak, to da się to zrobić samym Dudem.
<t>Rafał Wójcik<br/>
AWB-NET</t>
Reputacja:
0
Tak samo napięcie mogę odczytać poprawnie. Niestety oid z LK jest typu "octet string". W Dude za pomocą takiego oid mogę tylko dane nap przyrównać do wcześniej założonej wartości. Np: odczytuje z LK napięcie 26.3, w dude ustawiam porównywane nap 26.3. W momencie gdy wartość na LK spadnie lub skoczy o np 0.1V Dude zaczyna alarmować. Niestety nie mogę wybrać oid'a - integer, gdzie jako metodę porównania mogę ustawić nap
<t></t>
Liczba postów: 2,349
Liczba wątków: 40
Reputacja:
14
w dude chyba mozna tworzyc funkcje, a czesc jest gotowych, zamien stringa na int i wtedy porównaj, albo zrób funkcje porównywania stringów
pozdrawiam
tomek