Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propozycje zmian w oprogramowaniu
Witam,
jestem nowym użytkownikiem Lan Kontrolera V2.0 (wgrałem firmware 2.00).
Mam kilka spostrzeżeń/propozycji i wątpliwości, stąd lekki OT:

1) Czy można w schedulerze dodać obsługę wyjścia out5? (obecnie tylko: 0-4)

2) Proponuję dodanie w schedulerze dla każdego wiersza flagi (checkboxa), aby czasowe wysterownie zdefiniowanego wyjścia mogło być uzależnione od aktualnego (rozumiem - ostatniego) warunku wynikającego z tablicy "Events config" (iloczyn logiczny). Obecnie wyjście z "Events config" trzeba przepuszczać przez przekaźnik innego wyjścia sterownego schedulerem. (Np. sterowanie ogrzewaniem z załączaniem, gdy jest niska taryfa).

3) Na czym polega nieopisana w instrukcji funkcja "Auto switch if INP1D" ? Czy dobrze to interpretuję, że zwarcie wejścia INP1D powoduje zignorowanie schedulera, gdy zaznaczę kwadracik przy "0/1"?

4) Czy można otrzymać (umieścić na stronie) plik MIB dla HW2.0 SW2.00 ? Na forum znalazłem plik "mchip.mib" dla HW:1.2 SW:2.37. O ile przerobienie we/wy nie stanowiło większego problemu, to część dla trapów jest magią i dla HW2.0 może powinna wyglądać inaczej...

5) Czy można zmienić reprezentowanie sygnałów logicznych w SNMP, aby wysterownie wejść, a także wyjść dawało wartość "1"? W końcu istotny jest fakt pojawienia się sygnału (logiczna "jedynka"), a nie jego reprezentacja napięciowa (high/low).

6) Czy opcjonalna płytka z 4 przekaźnikami ma LED-y sygnalizujące wysterowanie?

7) Czy wyjścia out1-4 łączą z potencjałem GND czy VCC?

8) Na koniec sugestia wymagająca przeprojektowania płytki, aby oprócz NTP zastosować też RTC. Gdy padnie łącze internetowe, nie mam pewności, że jest ciągłość zasilania, a sterownik pracuje wg zdefiniowanego harmonogramu (UPS tylko zmniejsza tę niepewność). OK, na tę chwilę rozwiązaniem może być... dokupienie GSM Kontrolera.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony funkcjonalnością Lan Kontrolera i podejściem Konstruktorów do uwag Klientów. Teraz pora przetestować to co najważniejsze: niezawodność. Zwłaszcza, że do nadzorowanego obiektu mam kilkadziesiąt kilometrów. (Przy innym urządzeniu przekonałem się, ze nieprzewidywalny watchdog jest gorszy niż brak watchdoga pilnującego odległy router).

Pozdrawiam
AND
<t>Pozdrawiam</t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości