01-03-2014, 02:56 PM
Dziękuję za bardzo cenne uwagi. Zamysł tutoriali powstał wraz z nową stroną tinycontrol, jest tam dział Pomoc. Niestety jedyne co udało mi się opisać to właśnie budowa oprogramowania, jako elektronikowi podłączanie czujników wydaje się dość banalne ;-) Ale zdaję sobie sprawę, że łopatologiczne wytłumaczenie gdzie, co i jak jest często konieczne. Poza tym oszczędza czas na studiowanie "jak to zrobić" przez mniej wtajemniczonych. I mam zresztą pomysł, aby zaprząc do tego celu bardziej doświadczonych użytkowników, oczywiście wynagradzając ich w pewien sposób. Jedyne co mnie trochę wstrzymywało, to fakt pojawienia się nowej wersji Lan Kontrolera, w którym prawie nie zmieni się oprogamowanie i funkcjonalność, ale lauout tak, co spowoduję że schematy podłączeń będą nieaktualne. Jednocześnie pracujemy też nad cała masą własnych płytek rozszerząjących: pojawi się sensor pomiaru prądu, płytka z wyjściami +/- na tranzystorach MOSFET do podłączania niskoprądowych odbiorników, przy okazji modulowana sygnałami PWM (bedzie ich w sumie 4). Oczywiście nowy LK będzie miał miejsce na moduł bezprzewodowy na 868Mhz, więc pojawią się także urządzenia końcowe sterowane bezprzewodowo lub mierzące zdalnie.
Zachęcam do dalszych postów, co chcielibyście podłączyć i na co przede wszystkim powinny być zrobione pomoce?
@andre
Interfejs podczerwieni do liczenia obrotów tarczy widziałem już jakiś czas temu, genialnie proste rozwiązanie. Z LK sprawdziło by się zwłaszcza bezprzewodowo, bo większość liczników jest teraz poza domem. Trochę tylko się obawiam (robiliśmy już nawet wstępne rozeznanie w Rejonie) jak zareaguje na ten czujnik pracownik odczytujący stan licznika.
Nie chcę nikogo obrażać, ale ta instytucja (bo to wciąż nie komercyjne przedsiębiorstwa dla mnie) są bardzo mało otwarte na zmiany, żeby nie powiedzieć dobitniej.
Zachęcam do dalszych postów, co chcielibyście podłączyć i na co przede wszystkim powinny być zrobione pomoce?
@andre
Interfejs podczerwieni do liczenia obrotów tarczy widziałem już jakiś czas temu, genialnie proste rozwiązanie. Z LK sprawdziło by się zwłaszcza bezprzewodowo, bo większość liczników jest teraz poza domem. Trochę tylko się obawiam (robiliśmy już nawet wstępne rozeznanie w Rejonie) jak zareaguje na ten czujnik pracownik odczytujący stan licznika.
Nie chcę nikogo obrażać, ale ta instytucja (bo to wciąż nie komercyjne przedsiębiorstwa dla mnie) są bardzo mało otwarte na zmiany, żeby nie powiedzieć dobitniej.
<t></t>