Liczba postów: 84
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Jeśli chodzi o pomiar napięcia fajnie by było żeby zmienić rozdzielczość dla innych mnożników. Co do pomiaru prądu to dla zastosowań amatorskich może być ten układ ACS711 jednak patrząc na jego obudowę i podłączenia nie ryzykował bym większego prądu niż te 12,5A. Większe prądy można by mierzyć na ACS759 i to wygląda już solidniej. Najlepiej by było zrobić przystawkę która by mierzyła prąd +/- na boczniku np. od mierników analogowych. Wtedy by nas tak wartość prądu nie ograniczała. Wystarczyło by podać jaki to bocznik i z jakim ustrojem pracuje. Plusem tego by była odległość od obwodów mierzonych - mogła by być znaczna.
<t></t>
Reputacja:
0
Testy pomiaru napięcia z dzielnikami wypadły pomyślnie.
Pytanie odnośnie pomiaru prądu - czy będzie to pomiar +/- ?? Dokładnie chodzi o pomiar prądu płynącego do akumulatorów i z nich na jednym elemencie pomiarowym?? Czy do pomiaru mocy będzie można wtedy wybrać inne wejście napięcia niż INP3. Czy pomiar mocy na + i na - będzie osobno liczony?
<t></t>
Liczba postów: 2,349
Liczba wątków: 40
Reputacja:
14
Tak pomiar +i - na jednym czujniki, co do licznie mocy i wejscia napieciowego to sie jeszcze ustali.
pozdrawiam
tomek
Reputacja:
0
Tu jakoś temat ucichł. Nic nie wiadomo co do pomiaru prądu i jego zakresach. Czy to będzie przystawka na scalaku czy do podłączenia do bocznika jak optowałem? Była by większa elastyczność i możliwości pomiaru.
<t></t>
Reputacja:
0
Czekać na moduły od Was czy kupować bo będzie to samo? Na razie mi się mocno nie pali ale trzeba temat ruszyć bo troszkę mi tego potrzeba. 4x30A i 1x75A.
<t></t>