Liczba postów: 73
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
witam,
czy wersje v1.50.b z forum i v1.50.b1 z działu dokumentacja i firmware różnią się czymś???
pozdr
krzychor
<t></t>
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam
Zaktualizowałem mój LK3 do najnowszej wersji, i niestety nie działa mi teraz MQTT (przywróciłem ustawienia ręcznie). W zakładce MQTT widzę status jako połączony ale dane w serwerze mqtt.ats.pl nie są zapisywane.
Pozdrawiam
Michał
<t></t>
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Sprawdziłem soft 1.50b1 i nie potwierdzam, żeby wyświetlanie temperatury/wilgotności się poprawiło.
W wersji 1.49b6 wartości T1 i H1 wyświetlają się poprawnie i poprawnie pokazywane są na mqtt.
W 1.50b1 w zakładce inputs wartości nie pojawiają się w ogóle, a na mqtt wyświetla dla obu -60stopni C
1.50b1 nie wykrywa zaplanowanych zadań, kasuje ustawienia mqtt.
Powrót do 1.49b6 przywraca przynajmniej zaplanowane zadania, więc one nie wyparowały z urządzenia, tylko 1.50b1 ich nie widzi.
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Ptaszki w MQQT miałem zaznaczone, jedną rzecz którą dzisiaj zrobiłem to zmieniłem hasło do LK3 na takie które miałem poprzednio (prawdopodobnie zostało zmienione po aktualizacji), teraz działa.
Pozdrawiam
Michał
<t></t>
Liczba postów: 2,349
Liczba wątków: 40
Reputacja:
14
Faktycznie występuje problem z zapisem do schedulera, wkrótce zostanie poprawiony.
Co do wersji 1.50b1 to jest tam tylk mała róznica w komunikacji i2C
Co do problemóz z czujnikiem wilgotności to proszę sprawdzic czy w zakladce "I2c and 1-wire sensors" zostal wybrany odpowiedni czujnik
pozdrawiam
tomek
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
OK, dopasowałem czujnik i zaczął wskazywać znowu właściwe wartości temperatury i wilgotności.
Ustawień MQTT i starych ustawień ze schedulera nie przyjął, ale na to już machnąłem ręką.
Tzn może i by przyjął, ale jeżeli konfiguracja wgrana z backupu wymaga restartu, to zdalnie nie mogę tego zrobić inaczej jak wpisując do schedulera wpis z autorestartem, a tu nie wiem czy nowy wpis w schedulerze nie będzie nadpisywał dopiero co załadowanej konfiguracji z backupu.
Pewnie gdyby można wykonać reset dodatkowo ręcznie-zdalnie obok schedulera to nie miałbym tej wątpliwości.
Mam nadzieję, że kolejne wersje będą bardziej kompatybilne wstecznie, bo często poprawki wymagają konfigurowania urządzenia od nowa w wybranych zakładkach.
Na razie będę testował czy cykliczny autorestart pomoże w utrzymaniu ciągłości pracy.