Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Własna strona www z wybranymi danymi z Control Panel
#1
Witam.

Szukam, czytam - i nie ogarniam Tongue

Chciałbym na swoim serwerze zrobić własną stronę z wybranymi danymi wyświetlanymi jak na stronie głównej Control Panel.
Ot taki uszyty na miarę potrzeb i możliwości wgląd w to co potrzebne bez wchodzenia zawsze na ControlPanel w LK.

A więc jak pobrać i umieścić na stronie (najlepiej aktualizowane na bieżąco):
- odczyty z wybranych czujników,
- wybrane przełączniki przekaźników (z możliwością przełączania kliknięciem).

Może jest jakiś gotowy szablon/tutorial? Pokierujcie Smile
Odpowiedź pewnie pomoże również autorowi tego wątku.

Dzięki i pozdrawiam!
<t></t>
Odpowiedz
#2
twój serwer musi najpierw pobierac dane z LK, njłatwiej zrobi to przez odczyt plików xml z LK
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz
#3
wilkxt napisał(a):twój serwer musi najpierw pobierac dane z LK, njłatwiej zrobi to przez odczyt plików xml z LK
Ha - tyle to się domyśliłem Smile Tylko jak?
Wiem, że to nie miejsce na poradnik ajax/xml - ale może jest gdzieś jakiś szablon/przykład gotowy?
Może ktoś już przerabiał temat i mógłby się podzielić przykładami ze źródłami aby można go sobie zmodyfikować/dostosować?
<t></t>
Odpowiedz
#4
poprostu odpal klienta http i normalnie zapytaj przez GET o plik xml (tak jak to robi przegladarka), odebrane wyniki zapisz tak zeby serwer http mogł je pożniej odczytac i wyswietlic
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz
#5
Podłączam się pod wątek. Chcę stworzyć stronę, na której będą podane temperatury powietrza w domu i bieg rekuperatora, z możliwością zmiany biegu rekuperatora (PWM) a także innymi funkcjami inteligentnego domu w miarę możliwości i rozwoju projektu. Strona powinna być atrakcyjna graficznie i dostępna pod jakimś adresem w sieci domowej, np. z tabletu w sieci WiFi.
Coś jak takie strony: http://globalhomeautomation.com/automate...c-control/

Rozumiem, że w tym celu powinienem stworzyć stronę i zapisać ją lokalnie na tablecie, następnie otworzyć ją w trybie pełnoekranowym. Mógłbym edytować plik hostów, tak aby np. wpisanie DOM prowadziło do lokalnej strony łączącej się z danymi z kontrolera i prezentującymi je w formie graficznej. Chyba to najprostsza metoda?
Tylko jak powiązać elementy ze strony (przyciski, liczby itp.) z danymi z LanKontrolera? Uprzejmie proszę o proste wytłumaczenie, może krok po kroku... Byłbym bardzo wdzięczny, bo nie wiem jak ogarnąć temat
Odpowiedz
#6
maciejzi napisał(a):Rozumiem, że w tym celu powinienem stworzyć stronę i zapisać ją lokalnie na tablecie, następnie otworzyć ją w trybie pełnoekranowym. Mógłbym edytować plik hostów, tak aby np. wpisanie DOM prowadziło do lokalnej strony łączącej się z danymi z kontrolera i prezentującymi je w formie graficznej. Chyba to najprostsza metoda?
Tylko jak powiązać elementy ze strony (przyciski, liczby itp.) z danymi z LanKontrolera? Uprzejmie proszę o proste wytłumaczenie, może krok po kroku... Byłbym bardzo wdzięczny, bo nie wiem jak ogarnąć temat

Załozyciel wątku pisał o stronie na jakimś sererze który bedzie zbierał dane za długi okres i je wyswietlal.
Ty jak dobrze rozumiem chcesz na tablecie na bierzaco wyswietlac dane z LK, jesli tak to poczytaj tutaj http://tinycontrol.pl/forum/viewforum.php?f=12
sa tam wątki o programie na androida i iphone
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz
#7
Właśnie myślę nad czymś takim, problem tylko w tym że nie mam nic wspólnego z programowaniem ani tworzeniem stron, metodą prób i błędów lecę. Postawiłem serwer na kompie WebSerw (krasnal mi jakieś błędy wywalał gdy chciałem włączyć php5 a bez tego podobno nie ma xmla lub trzeba coś grzebać) i jak do tej pory udało mi się wyświetlić dane z xml na swoim serwerze, dodałem gotowy skrypt odświeżania strony co 2s, grafika jest na tło i tekst sztywno ustawiony, także nie ma szału.

Cel:
-zmiana temp. na temp. z przecinkiem
-ogarnąć włączniki

Jestem naprawdę zielony w tym temacie, jeżeli ktoś chce dorzucić coś od siebie, gotowe rozwiązania itp. bardzo chętnie skorzystam, myślę że inni też.
<t></t>
Odpowiedz
#8
r1311 napisał(a):Cel:
-zmiana temp. na temp. z przecinkiem
-ogarnąć włączniki

Jestem naprawdę zielony w tym temacie, jeżeli ktoś chce dorzucić coś od siebie, gotowe rozwiązania itp. bardzo chętnie skorzystam, myślę że inni też.
zmiana temp, podziel wartosc prze 10 i bedziesz miał z przecinkiem.
Do załacznia przycisków wysyłaj zapytania GET, zobacz jak to robi LK, plik mchp.js funkcja newAJAXCommand , zobacz jej uzycie na stronie index.htm. Tu masz przyklad
&bull;
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz
#9
Tak też myślałem to zrobić z tym przecinkiem, tylko że tak jak mówiłem dla mnie to jest czarna magia Tongue i zanim coś zrobię muszę przeglądnąć kilka stron, wieczorami mam ostatnio czas to próbuję. Dzisiaj wielkiego postępu nie było, uporządkowałem kod, dodałem css'a i głównie zająłem się grafiką. Wrzucam dwa screeny jeden z kompa a drugi z iphona.


edit. przecinki już są Big Grin


Załączone pliki
.png   ver2.png (Rozmiar: 247.43 KB / Pobrań: 6,582)
.png   zdjęcie (1).PNG (Rozmiar: 134.39 KB / Pobrań: 6,589)
<t></t>
Odpowiedz
#10
Proponuję zainteresować sie poprzez forum projektem Pana Marcina, autora LK Serwer 2.0. Od paru dni bacznie śledzę rozwój tego projektu, oczywiście za zgodą autora. Myślę, że na chwilę obecną Pan Marcin jest najpotężniejsym źródłem wiedzy w zakresie wykorzystania możliwości lan kontrolera na potrzeby własnego serwisu www. Autor obiecał, że będzie dostępny po zrealizowaniu projektu. Ja czekam, bo wiem, że warto. Wiem też na 100%, że możliwe jest przekazywanie wszelkich ustawień lan kontrolera w obie strony. To co jest ustawione w lankntrolerze jest przechwycone przez zewnętrzny serwer www. Tak samo wszystko to co jest ustawione na własnej stronie może pojawić sie w schedulerze lub configu.... Wlasny serwer www na żywo pokazuje zmiany analogowe i cyfrowe ze strony głównej.
<t></t>
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości