Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
mam następujące pytanie,
jak najłatwiej zapisać dane z czujników na lokalnym serwerze do pliku txt?
Jakie wymagania są po stronie serwera.
Domyślam się że można to zrobić http client setings i wtedy po stronie serwera potrzebny jest serwer www i php? Ale nie wiem czy to jest najprostszy sposób.
są jeszcze jakieś inne sposoby?
Może odpytywanie LK/st0.xml?
<t></t>
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
ja sciagam dane do excela z thingspeak poprzez XML
<t></t>
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Najprościej snmpwalk. Nie potrzebujesz www, serwera, php. Prosty skrypcik w bash'u załatwia sprawę.
Ale jak już masz te wszystkie ww. zabawki to st0.xml podaje hurtem i wtedy to najszybsza droga.
<t></t>
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Przykładowy skrypcik, który zapisuje w jednej linii pliku tekstowego (oddzielone spacjami):
- aktualną datę,
- aktualny czas,
- wartość liczbową z napięciowego wejścia pomiarowego (bez znaku przecinka),
- stan wejścia binarnego.
#!/bin/bash
fileEvent="/home/x/sterowanie/event_power.txt"
stampdate=`date +%Y%m%d`
stamptime=`date +%k%M%S`
levelLight=`snmpwalk 192.168.0.103 -c public -v 1 iso.3.6.1.4.1.17095.4.3.0 | awk '{ print $4 }' |tr '["]' '[ ]'|sed 's/\.//';`
inpPower=`snmpwalk 192.168.0.103 -c public -v 1 iso.3.6.1.4.1.17095.10.1.0 | awk '{ print $4 }';`
echo "$stampdate $stamptime $levelLight $inpPower" >>$fileEvent
Linijki zostały wyjęte z mojego skryptu działającego pod miętusem.
<t></t>
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ja napisałem website (php, js, mysql) dane fruwają w obie strony. Korzystam tylko z danych xml do pobierania na żywo. Do wysyłania korzystam z $_GET I $_POST.
Na you tube wrzucę filmik z obsługi LK2 poprzez wlasny serwer www. postawiony na XAMPPie. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest Lan Server 2.0 Marcina. Nalezy poszukac na forum. Server Marcina jest wgrywany do środowiska OpenWRT BEZPOŚREDNIO DO ROUTERA. Taki router może pracować non stop.
<t></t>