Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WatchDog
gejzer napisał(a):I teraz sytuacja następująca: przez przypadek w panelu kontrolnym nacisnąłem zieloną kontrolkę i przekaźnik zmienia stan na wyłączony. Tracę kontakt z kontrolerem. Watchdog zaczyna odliczać ..... następuje reset i w tym momencie przez czas resetu minus czas potrzebny na "podniesienie urządzeń" mam dostęp do kontrolera. Jeżeli nic nie zrobię to nastąpi ponowne wyłączenie przekaźnika aż do ponownego resetu itd....
Czy jeżeli w czasie resetu kiedy mam dostęp do kontrolera, ponownie wyłączę zieloną kontrolkę to stan ten po powrocie z resetu spowoduje normalne załączenie przekaźnika ?
Najlepiej przetestować, ale zasada jest taka, że jak watchdoog zadziała(opcja reset) to on zawsze przełącza stan przekaźnika na przeciwny.
Czyli w Twoim przypadku, gdy w czasie resetu masz dostęp do kontrolera i przełączysz przekaźnik (odetniesz znowu komunikację z kontrolerem) to w momencie końca (upłynęło 120s) resetu przekaźnik zostanie ponownie przełaczony i odzyskasz komunikację, a dalej podłączone urządzenie chyba powinno odpowiadać na pingi i kolejnego resetu nie będzie.
gejzer napisał(a):Jeżeli tak to w tym momencie właśnie przydała by się sygnalizacja stanu watchdoga bo nie wiadomo tak naprawdę w jakim stanie jest przekaźnik i z jakiego powodu.
Możliwe że w następnych wersjach softu pojawi się taka informacja.

gejzer napisał(a):Czy tu komunikacja idzie po udp ? czy normalne tcp z potwierdzeniami ?
TCP , dla strony "Control Panel" i "Scheduler" jest utrzymywana ciągła komunikacja (automatyczny odczyt danych z czujników i aktualizacja czasu), dla pozostałych stron jest tylko transfer związany z załadowaniem strony.
pozdrawiam
tomek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości