Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sztuczne Rozszerzenie szyny INxD
Inp2 ma Umax 36V - to trochę sporo jak dla cyfrówki. Ale istotnie można przez dzielnik. Jeśli konstrukcyjnie ograniczasz mierzone napięcie, to OK.
Pominąłbym tą "optoizolację" bo to nic nie wnosi - jak pójdzie przepięcie w mierzonym obwodzie to LK i tak dostanie w d... . Lepiej użyć multipleksera 4067 on daje prawie liniowy opór (koło 70 ohmów) i masz problem przełączania z głowy. Jedyny warunek - nie potraktować go za dużym napięciem. Ale to tak samo jak z LK.
Można też na tranzystorach, ale tu dochodzi rozrzut parametrów poszczególnych egzemplarzy - nie wiem jak duża dokładność jest potrzebna.
Nie rozpoznaję tego "optoelementu" na Twoim schemacie. Jakiś symbol?
Tego manewru z podmianą DHT22 nie ćwiczyłem - sprawdź zanim pójdziesz dalej, bo ja nie jestem pewny jak LK to odbierze.
Zasilanie awaryjne - do LK nie jest potrzebny UPS - daj mu prosto z aqu. UPS to zbędna konwersja napięcia do automatyki. Chyba, że Ci się nie chce ciągnąć dodatkowych drutów i wykorzystujesz instalację 230V - wtedy trudno. Można łatwo zrobić zasilanie bezprzerwowe do automatyki, ale wymaga to instalacji 12V. Agregat (domowy) to IMO urządzenie dla odbiorników średniej mocy.
<t></t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości