11-13-2015, 11:09 AM
Dołączam schemat. Jest to ekspander rozszerzający możliwości LK z 4 do 16 wejść cyfrowych . Powielając ten układ 4x można w pełni wykorzystać We INPxD. Uzyskamy wówczas 64 wejścia cyfrowe.
Do prawidłowej pracy LK z Ekspanderem wymagane jest dodatkowe oprogramowanie na zewnętrznym serwerze LAMPP!
Tym zajme sie później.
Opis:
J1 - szyna do podłączenia czujek on/off
J2 - gniazdo z danymi przekazanymi ze stanów pracy OUT1-4 napięcie 3.6 V lub OV
J3 - przekazanie informacji do INPxD LK. Napięcie TTL.
J4 - masa dla obwodu J1 - czujka - J4 zwieranie do masy obwód zamknięty.
U1 układ 74150 przekazuje na wyjście Q informację o stanie D0-D15. Stan D0-D15 wybierany jest przez kombinację wartości na wejściach ABCD.
Wartości na ABCD pochodzą od wejść 10,8,6,4 z IDC10-1
U2 zasilacz 5V dla układu U1. Uwe z pin 9 IDC10-1. Nie wiem czy dobrze pomyslałem. W opisie instrukcji do LK odpowiada to napięciu zasilania LK??
R1-R16 - służą do utrzymania Uh (5V) TTL dla 74150. Po zwarciu czujki mamy Ul TTL (0V). Nie wiem czy 10kom wystarczy.
Proszę elektroników o uwagi do schematu.
Próbuję bez skutku wygenerować materiał do wydrukowania dwóch stron płytki w KiCAD-zie i TurboPCB. Ciągle programy zgłaszają błędy wewnętrzne (bez ich opisu!). Nie mam możliwości ich korygowania.
Licze na pomysły ze strony forumowiczów.
Do prawidłowej pracy LK z Ekspanderem wymagane jest dodatkowe oprogramowanie na zewnętrznym serwerze LAMPP!
Tym zajme sie później.
Opis:
J1 - szyna do podłączenia czujek on/off
J2 - gniazdo z danymi przekazanymi ze stanów pracy OUT1-4 napięcie 3.6 V lub OV
J3 - przekazanie informacji do INPxD LK. Napięcie TTL.
J4 - masa dla obwodu J1 - czujka - J4 zwieranie do masy obwód zamknięty.
U1 układ 74150 przekazuje na wyjście Q informację o stanie D0-D15. Stan D0-D15 wybierany jest przez kombinację wartości na wejściach ABCD.
Wartości na ABCD pochodzą od wejść 10,8,6,4 z IDC10-1
U2 zasilacz 5V dla układu U1. Uwe z pin 9 IDC10-1. Nie wiem czy dobrze pomyslałem. W opisie instrukcji do LK odpowiada to napięciu zasilania LK??
R1-R16 - służą do utrzymania Uh (5V) TTL dla 74150. Po zwarciu czujki mamy Ul TTL (0V). Nie wiem czy 10kom wystarczy.
Proszę elektroników o uwagi do schematu.
Próbuję bez skutku wygenerować materiał do wydrukowania dwóch stron płytki w KiCAD-zie i TurboPCB. Ciągle programy zgłaszają błędy wewnętrzne (bez ich opisu!). Nie mam możliwości ich korygowania.
Licze na pomysły ze strony forumowiczów.
<t></t>