Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar zużytej energii 1,3-fazowej
Witam serdecznie

Chciałbym przedstawić swoje rozwiązanie, które ostatnio obmyśliłem będąc u siebie na wsi gdzie domem steruje lankontroler. Na potrzeby grzania domu zbudowałem pompe ciepła ze starego przenośnego klimatyzatora 3,5kW. Jako że pomiar temperatur instalacji mam już wykonany to przydałoby się jeszcze policzyć zużycie energii do końcowego obliczenia wydajności/sprawności w porównaniu do starego pieca grzewczego.

Ale nie to jest tutaj tematem. Zastrzegam, że jeszcze nie miałem możliwości sprawdzenia czy to działa ponieważ z racji zmiany pracy - rzadko bywam w miejscu zainstalowania lankontrolera.

Przed domem - jako sublicznik jest zainstalowany licznik 3-fazowy
[Obrazek: 132703a6ac33979a51b7edfbfa23129c.jpg]

Normalnym rozwiązaniem byłoby kupno licznika ale ... szkoda kasy i dokładać kolejny licznik

Skoro tarcza licznika obraca się wraz z zużyciem energii można odczytać przerwy. W nowych licznikach są diody, które migają 1000 imp na kWh, ten ma 120obr/ kWh. Tutaj nie ma żadnego wyjścia impulsowego więc trzeba rozebrać licznik (przednią osłonę) i zainstalować takie o to cudo

[Obrazek: 41GfJFPiRqL.jpg]

Montujemy go zaraz nad tarczą, na tarczy licznika naklejamy lub znaczymy znak (markerem taśmą izolacyjną), który bedzie zczytywany przez czujnik zbliżeniowy. Istotne tu jest to, że owy moduł można zasilić bezpośrednio z lankontrolera bo pracuje na napięciu od 3,3V.
Niestety nie mogę sprawdzić w tej chwili czy wejście INP4D ma wejście 21 zmasowane ale wystarczy podciągnąc kabel 3-żyłowy +3,6V; GND i wyjście sygnałowe do zliczania impulsów
<t></t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości