Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sterowanie nagrzewnicą rekuperatora
notek napisał(a):Proszę podziel się w dziale Programy i serwery jak to robisz, myślę że to może zainteresować wiecej użytkownków,
Jak zbiorę to w kupę, to coś opiszę dla innych.

notek napisał(a):Przyczyn jest kilka: bardzo skromne możliwości procesorka, ale przede wszystkim wzrost złożoności konfiguracji. Nie ujmując bardziej oświeconym użytkownikom forum już teraz są telefony, że coś działa nie tak, a przyczyną jest spełniony warunek w zaznaczonym wierszu, ale innej kolumnie ....
Poza tym Lan Kontroler miał być w zamyśle ethernetowym czujnikiem, nie centralą sterowniczą wszystkiego ;-)
Da radę Smile będzie autonomiczny automat Smile

notek napisał(a):Ja widzę 2 rozwiązania:
1. bardziej eleganckie do którego przekonuję użytkowników, ale niestety trudniejsze: na serwerku (już jest na Raspberry) skrypt php który będzie analizował warunki i załączał to co potrzeba
2. zrobienie warunku AND na przekaźnikach: najpierw czujnik za nagrzewnicą steruje jej wlączaniem/wyłączaniem, żeby temp. była nie z wysoka.
Ale szeregowo włączony jest drugi przekaźnik, ktory jest sterowany z czujnika przed rekuperatorem. Jeśli temperatura na wejsciu jest 0 to nic się nie załącza. O coś takiego chodziło?
Teraz mam rozwiązanie nr 1... trochę skrypty pozmieniałem i działa, ale jednym z moich postanowień było - autonomoczność.

Rozwiązanie nr 2 mi się podoba ! Przemyślę... i sprawdzę jak to działa. Smile Dzięki!

Do zupełnego szczęścia brakuje mi autonomiczności w załączaniu 2 taryfy. Aktualnie RPI załącza INP1D, ale może jakość schedulera da się zaprząc do roboty. Możesz coś zasugerować?

notek napisał(a):Przymierzamy się od dawna do warunku różnicowego 2 wejśc, niezbędne w ciepłownictwie i solarach. Mam nadzieję że niebawem się pojawi w firmwarze.
Czekam z niecierpliwością.
<t></t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości