Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterowanie lan kontrolerem
notek napisał(a):
maniolx napisał(a):art79 jeszcze do ciebie pytanie bo widzę że jesteś dobry w te klocki z adresami ip .
Poniewarz pomysł z drugim routerem mi nie wypalił (w piwnicy nie było zasięgu wi-fi ) to zakupiłem Adapter PowerLine (internet przez gniazdko 220v ) Wczoraj wszystko podłączyłem i znowu nie działało . Wszedłem więc w ustawienia routera i przekierowałem port . Czyli przekierowałem port wan na adres lan kontrolera - 192.168.17.17 (port 80 ) . Wszystko zaczęło fajnie kulać do czasu aż nie wyjąłem lan kontrolera z gniazdka . Po ponownym załączeniu już nie ma kontaktu z lan kontrolerem . Trzeba go zresetować do ustawień fabrycznych , znowu poustawiać na nowo i znowu chodzi , do czasu odłączenia zasilania . Czy może coś lub ktoś blokuje mi porty ? Czy dobrze to przekierowałem ? Co tu jest nie tak .
Może ja podpowiem, adapter Power Lina powinien pracować jako bridge, czyli mamy tą samą sieć na wejściu jak i na wyjściu. Podlączamy go do portu LAN (nie WAN- dlaczego w ogole było WAN?) routera i nadajmey mu adresy z puli routera (czyli 192.168.17.x, najlepiej spoza adresow przyznawanych przez DHCP (np 192.168.1.3) Na kolejnym adresie ustawiamy Lan kontroler i powinniśmy miec dostęp do niego ze wszystkich portów LAn oraz WiFi routera.Czyli mamy jedna klasę adresową LAN (192.168.17.0) i pojedynczy adres WAN łączący się z internetem. Router sam robi translację adresów z WAN do LAN, chyba że mamy na WAN-ie adres publiczny, to możemy zrobić przekierowanie na jakimś innym niż 80-ty porcie do dostępu do Lan kontrolera z zewnątrz. Ustawienie tego przekierowani niestety zależne jest od routera, niektóre proste tego nie mają.

Nie pisałem nigdzie że podłączam LK do portu wan . Jedynie w routerze jest opcja przekierowanie portów (z wan do lan ) tak pisze w opcjach i tak to ustawiałem . I przypominam że nie podłączam LK bezpośrednio do lanu , tylko przez Adapter powerline , w którym ustawiać nic nie można . A tak jeszcze dodam że mój router to TP-Link TL-WR1043N/ND v1 z wersją Gargoyle 1.5.11.1 (r38462), by obsy . Czy na tym routerze dostanę się do LK z zewnątrz ?
<t></t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości