Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaskada grzałek
putas napisał(a):jest soft, który to obsłuży - wersja 3.13
skąd można go pobrać? nie widziałem nigdzie na forum linka
putas napisał(a):Może, nie mówię że nie. Ale dlaczego tak sądzisz? Przekonaj mnie, że się mylę. Bo nie muszę mieć racji, może nie mam.
tutaj jest link http://www.matematyka.pl/255357.htm, który pomoże CI przeliczyć wszystko. Ja jestem za cienki z fizyki żeby to wyliczyć, ale na pewno się da - zresztą spróbuje kiedyś w ramach treningu po latach.
Dlaczego tak myślę:
Słońce świeci czyli przekazuje nam energię i przekazuje ją ciągle - cały czas. Sterując impulsowo (PWM) odbierasz energię tylko przez określony czas a reszty nie wykorzystujesz - chyba, że kondensator to wytrzyma i wtedy jak najbardziej miałoby to sens - w tym linku są wzory na obliczenie pojemności kondensatora.
np.
mamy zsumowane wszystkie solary równolegle i grzałki równolegle aby otrzymać przy max nasłonecznieniu max mocy
słońce świeci na maxa więc grzałki grzeją na max i wypełnienie jest 100%, napiecie przyjmijmy że jest 24V
Słońce świeci słabiej, napięcie spada do 20V. Zmniejszając wypełnienie nic nie zyskujesz bo dalej słońce świeci z określoną energią i tylko tracisz, że przez pewien czas w ogóle nie odbierasz energii a dodatkowo jeszcze tranzystory pobierają trochę. Natomiast gdyby w czasie przerwy w obciążeniu ładować kondensator to wtedy miałoby sens i byłoby super rozwiązaniem. W czasie pracy jednocześnie z kondensatora i paneli szedłby prąd do grzałki, a po rozładowaniu kondensatora następowałaby przerwa i odłączenie grzałek i wtedy ładowałby się kondensator. Tylko kondensatory musiały by być duże i liczone w Faradach a nie mikro czy nano. Oczywiście mogą być większe, ale na pewno nie mniejsze bo gdy się rozładują to napięcie spadałoby do napięcia solara pod pełnym obciążeniem.
Panel słoneczny to nie kolektor wodny, który ma dużą bezwładność. Jest słońce = jest prąd, słońca nie ma = prądu nie ma i to dzieje się z prędkością poruszania się ładunku elektrycznego.
<t></t>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości