07-01-2013, 01:13 PM
Witam ponownie.
Jednak nie wszystko jest ok.
Obsługa wyjścia PWM dalej zawiera błędy. W innym miejscu.
Mianowicie - o ile przekazywanie parametrów z GUI (kontrol panel) do PWM działa prawidłowo
o czym pisałem w poście poprzednim, to jednak główna opcja wykorzystania gen. PWM zawiera
błąd uniemożliwiający wykorzystanie tej opcji w praktycznych zastosowaniach.
Mianowicie - po ustawieniu w GUI (events-config) warunku wystąpienia zadziałania generatora
PWM o parametrach zadanych : Frequency, duty po spełnieniu warunku w niektórych kanałach
występuje błąd polegający na tym że generator PWM startuje z zadanym parametrem frequency, lecz
drugi parametr wybiera sobie sam niezależnie od ustawienia użytkownika.
Błąd ten, stwierdziłem, występuje w kanałach "liniowych" - tzn. temperatura, napięcie.
żeby być dokładnym sprawdziłem to na kanałach:
- temperatura czujnika płyty gł.
- temperatura czujnik ds18b20 (mam tylko 1 szt więc test ten dotyczy kanału inp6)
- napięcie zasilania Vcc
na kanałach digital (inp1d - inp4d) ten błąd nie występuje, czyli to co wpiszemy w events config
otrzymujemy na wyjściu + info tekstowe w Kontrol panel.
Nie miałem możliwości sprawdzenia pozostałych kanałów z prozaicznego powodu - brak innych,
możliwych do podłączenia czujników.
Podsumowując: na kanałach "temperaturowych" gen. PWM startuje z zadaną częstotliwością,
lecz zawsze z parametrem duty = 0 (niezależnie od ustawienia w event config)
na kanale Vcc duty zawsze = 0 (niezależnie od ustawienia w event config)
na kanale temp board duty zawsze = 28 (niezależnie od ustawienia w event config)
Z czystej ciekawości identyczny test przeprowadziłem na sofcie 2.47 - dokładnie tak samo.
Domniemuję że jest to jakiś w miarę prosty błąd programisty , łatwy do zlokalizowania i korekty.
Taką mam nadzieję.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do testowania LK
Jednak nie wszystko jest ok.
Obsługa wyjścia PWM dalej zawiera błędy. W innym miejscu.
Mianowicie - o ile przekazywanie parametrów z GUI (kontrol panel) do PWM działa prawidłowo
o czym pisałem w poście poprzednim, to jednak główna opcja wykorzystania gen. PWM zawiera
błąd uniemożliwiający wykorzystanie tej opcji w praktycznych zastosowaniach.
Mianowicie - po ustawieniu w GUI (events-config) warunku wystąpienia zadziałania generatora
PWM o parametrach zadanych : Frequency, duty po spełnieniu warunku w niektórych kanałach
występuje błąd polegający na tym że generator PWM startuje z zadanym parametrem frequency, lecz
drugi parametr wybiera sobie sam niezależnie od ustawienia użytkownika.
Błąd ten, stwierdziłem, występuje w kanałach "liniowych" - tzn. temperatura, napięcie.
żeby być dokładnym sprawdziłem to na kanałach:
- temperatura czujnika płyty gł.
- temperatura czujnik ds18b20 (mam tylko 1 szt więc test ten dotyczy kanału inp6)
- napięcie zasilania Vcc
na kanałach digital (inp1d - inp4d) ten błąd nie występuje, czyli to co wpiszemy w events config
otrzymujemy na wyjściu + info tekstowe w Kontrol panel.
Nie miałem możliwości sprawdzenia pozostałych kanałów z prozaicznego powodu - brak innych,
możliwych do podłączenia czujników.
Podsumowując: na kanałach "temperaturowych" gen. PWM startuje z zadaną częstotliwością,
lecz zawsze z parametrem duty = 0 (niezależnie od ustawienia w event config)
na kanale Vcc duty zawsze = 0 (niezależnie od ustawienia w event config)
na kanale temp board duty zawsze = 28 (niezależnie od ustawienia w event config)
Z czystej ciekawości identyczny test przeprowadziłem na sofcie 2.47 - dokładnie tak samo.
Domniemuję że jest to jakiś w miarę prosty błąd programisty , łatwy do zlokalizowania i korekty.
Taką mam nadzieję.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do testowania LK
<t></t>