Pomiar napięcia ujemnego DC - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: Pomiar napięcia ujemnego DC (/showthread.php?tid=940) Strony:
1
2
|
Pomiar napięcia ujemnego DC - marekm - 08-25-2019 Mierzone napięcie -54V z siłowni telekomunikacyjnej, przez dzielnik 100k / 4k75 do INPA1 (zakres 5V), drugi koniec dzielnika do +5V. Potrzebny offset da się ustawić w kalibracji, ale LK pokazuje ujemne wartości jako 0, a ujemny mnożnik -23 zmienia się na 632.36. Wygląda jakby wartość mnożnik*100 była zapisywana na 16 bitach bez znaku, dałoby się poprawić kod by obsługiwał mnożnik ze znakiem? Albo dodać kolejny typ czujnika do wyboru - pomiar napięcia ujemnego przez dzielnik do +5V. Re: Pomiar napięcia ujemnego DC - wilkxt - 09-06-2019 marekm post_id=16059 time=1566703336 user_id=139 napisał(a):Wygląda jakby wartość mnożnik*100 była zapisywana na 16 bitach bez znaku, dałoby się poprawić kod by obsługiwał mnożnik ze znakiem? zmienimy typ mnożnika na liczbę z znakiem RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - marekm - 12-14-2020 (09-06-2019, 09:32 AM)wilkxt napisał(a):Trochę czasu minęło, testuję teraz - SW 1.32c, HW 3.6.marekm napisał(a):Wygląda jakby wartość mnożnik*100 była zapisywana na 16 bitach bez znaku, dałoby się poprawić kod by obsługiwał mnożnik ze znakiem? Dla przypomnienia - mierzone ujemne napięcie przez dzielnik 100k/4k75 do INPA1, drugi koniec dzielnika do +5V by przesunąć wartości ujemne do dodatnich mieszczących się w zakresie pomiaru LK. Wychodzi że potrzebny jest ujemny mnożnik -22, skorygowany rzeczywistymi pomiarami (z powodu różnych tolerancji, być może rezystancji wejściowej LK) wychodzi -23. Przy ustawieniach domyślnych (kalibracja 0, mnożnik 1) pokazuje +2,14V na INPA1 dla -54V na wejściu. Doraźnie opisuję wejście jako "60V - Vbat", ustawiam zakres vin=5V, gain 1, mnożnik 23 kalibracja -1543 co przy -54V na wejściu daje odczyt +6,0V. Chcąc odczytać wprost mierzone napięcie potrzebuję ustawić mnożnik -23 co jednak nie działa prawidłowo (wyświetlany jest ujemny, w obliczeniach widziany jako liczba bez znaku - dużo większa dodatnia). Poza tym ostatecznie obliczony wynik ujemny jest wyświetlany jako zerowy. Jest szansa na poprawienie tego? Chociaż po ograniczeniu mnożnika do +/-327,67 nie wystarczy zakresu jakby ktoś chciał mierzyć 3kV na kolei... Być może przydałby się zmienny przecinek. Na INPA2 mam pomiar prądu baterii (czujnik WCS1800 - dwukierunkowy), przy poprawnym odczycie napięcia na INPA1 działałoby również zliczanie energii - o ile też jest dwukierunkowe? RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - wilkxt - 12-17-2020 sprawdzimy ten ujemny dzielnik RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - marekm - 01-29-2022 (12-17-2020, 08:14 PM)wilkxt napisał(a): sprawdzimy ten ujemny dzielnik Znowu trochę czasu minęło i teraz testuję aktualny firmware 1.47a - jest postęp że da się wstawić wartość ujemną -23 jako mnożnik, jednak nadal nie działa to poprawnie z opisywanym pomiarem ujemnego napięcia przez dzielnik. Wartość z ADC jest przesuwana o wartość wpisaną w polu "kalibracja" (u mnie ujemną około -3600 bo chcę uzyskać wskazania "zero" przy 0V przed dzielnikiem co daje około +4,4V podawane na LK) i niestety jeśli (ADC + kalibracja) jest ujemne, jest obcinane do zera co jest błędem. Jakby została tam wartość ujemna, po pomnożeniu przez mnożnik -23 dostałbym dobry odczyt napięcia (normalnie około 54V). Jeszcze raz: dzielnik: wejście - rezystor 100k - INPA1 - rezystor 4k75 - +5V na wejściu dzielnika 0V, na wejściu INPA1 +4,4V co w 12-bitowym ADC o zakresie 0...+5V daje wynik około 3600 plus kalibracja -3600 by dostać 0 co bez względu na mnożnik daje odczyt 0V na wejściu dzielnika -52V, na wejściu INPA1 +2,14V, z ADC 1750, plus kalibracja -3600 co daje -1850, *5/4096 daje około -2,25V razy mnożnik -23 co daje około 52V ważne by wartość (ADC + kalibracja) traktować jako ze znakiem i nie obcinać do zera jeśli jest ujemna (choć sama wartość z ADC jest bez znaku 0...4095) jak już jesteśmy przy matematyce to przyjrzałbym się zaokrągleniom wokół zera, dla WCS1800 zmieniając kalibrację co 1 widzę spore "skoki" tak jakby coś tam nie było zaokrąglane poprawnie (przeskok z -0,03 na 0 potem 0,01 i 0,03). Dzielenie liczb całkowitych w języku C ma to do siebie że zaokrągla w stronę zera a nie najbliższej wartości, przed dzieleniem trzeba skorygować dzielną o +/- pół dzielnika zależnie od jej znaku. Tyle zgaduję gdzie może być problem nie widząc kodu RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - wilkxt - 02-03-2022 Prosz eprzetestowac załączony firmware lk3_8_firmware_1_49cRc1.zip (Rozmiar: 533.9 KB / Pobrań: 179) RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - marekm - 02-06-2022 (02-03-2022, 10:57 AM)wilkxt napisał(a): Prosz eprzetestowac załączony firmware Mierzy prawidłowo - dzięki! Na liście czujników widzę "HV DC meter", ale nie widzę w ofercie - coś bliższego w temacie? RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - stAch - 02-08-2022 SW 1.49cRc1 | HW 3.8 z nakładką Gsm i2c siada po ok 15min zaprzestając trwale współpracować z magistralą Z uwagi na ups trzeba fizycznie wyłączyć zasilanie by komunikacja wstała. Bez Gsm tez zdycha tylko dłużej mu to zajmuje.... -mnożnik fajna opcja pozwalająca odwrócić odczyty spadające ja testuje na czujniku ognia - teraz płomień ma wartości rosnące a zero to koniec opału tylko oled pada i bme280 zasilany 3v RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - marekm - 02-08-2022 (02-08-2022, 08:12 AM)stAch napisał(a): SW 1.49cRc1 | HW 3.8 z nakładką Gsm i2c siada po ok 15min zaprzestając trwale współpracować z magistralą Z uwagi na ups trzeba fizycznie wyłączyć zasilanie by komunikacja wstała. U mnie działa ale nie mam nic podłączonego do I2C, ogólnie ta magistrala nie lubi zbyt długich przewodów, ciekaw jestem czy LK radzi sobie prawidłowo z zawieszeniem się po jakimś zakłóceniu, zwykle udaje się odwiesić wysyłając 10 impulsów na SCL choć bywają układy slave którym pomaga tylko sprzętowy reset (odcięcie zasilania). RE: Pomiar napięcia ujemnego DC - stAch - 02-08-2022 (02-08-2022, 08:00 PM)marekm napisał(a):(02-08-2022, 08:12 AM)stAch napisał(a): SW 1.49cRc1 | HW 3.8 z nakładką Gsm i2c siada po ok 15min zaprzestając trwale współpracować z magistralą Z uwagi na ups trzeba fizycznie wyłączyć zasilanie by komunikacja wstała. zdycha jak skończy mu się dostępna pamięć - Nakładka GSM zabiera sporo pamięci więc szybciej bez wegetuje dłużej po czym tracimy dostęp, fakt oba testowane egzemplarze mocno obciążone in/out/scheduler/events/i2c-1wire co do magistrali to daje rade... u mnie odcinki max 15m na cat5e i2c leci z wyjściem pwm do kratki wentylacyjnej z wentylatorem i bme280 od dłuższego czasu bez problemowo, wyświetlacz oled nieco krócej max 7m współdzieli skrętkę z wejściem cyfrowym i DS'em kluczowe jest odpowiedniej jakości skrętka i dobranie par drucików mi to chwilę zajęło sda i scl nie lubi się z nikim i z sobą, wiec ostatecznie oba w parach z masa, dodatkowo po kolorach zasilania tych grubszych 3 i 5v kolejna para skrętki 1wire też z masą, choć może z wejściem i wejściem analogowym (do 5v) śmiało pracować w parze ale nie przepada za PWM testowałem oled po cat6 i sygnał leci przez całe pudło kabla (ponad 300m) każdy do pary oraz uziemienie całości. |