Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler - wersje oprogramowania (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. (/showthread.php?tid=2578) Strony:
1
2
|
Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 11-09-2022 LK3.8 SW 1.49d | HW 3.8 Witam. Mam dwa problemy z kontrolerem. 1. Dotyczy wysyłania wiadomości e-mail. w Logach jedyna informacja jaka się pojawia to jest: Nov 9 15:22:49 mail postfix/submission/smtpd[2116366]: connect from [...] Nov 9 15:22:49 mail postfix/submission/smtpd[2116366]: lost connection after CONNECT from [...] Nov 9 15:22:49 mail postfix/submission/smtpd[2116366]: disconnect from [...] commands=0/0 --------- Adres IP jest wycięty. Serwer jest stawiany całkowicie przeze mnie i posiada wdrożone wszelkie znane mi zabezpieczenie włącznie z kontrolą nagłówka EHLO itp. Zatem sam system wysyłania powiadomień jest nie działający. Testowałem zarówno z TLS jak i bez. 2. Mam problem logiczny... w załączniku jest to co mi działa bez problemów. Założenie jest takie że INPA2 lub EVENT2 blokuje działanie INPA1 na określony czas i działa to tak jak oczekuję. Jednak mam problem ze zrobieniem czegoś takiego że "Jeżeli zdarzenie 2 (out0=1) to startuje licznik z czasem np 5 minut. Jeżeli czas=>5 minut to wyślij e-mail. Jeżeli INPA2 STAN=1 to wyłącz liczenie czasu do kolejnego zdarzenia 2=true" Mam nadzieję że napisałem wystarczająco zrozumiale o co mi chodzi. Czy ktoś ma pomysł jak to mogę zrealizować? Z góry dziękuję za podpowiedź. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - wilkxt - 11-10-2022 Ad1. Testowales wysylanie emaili np z poczta.wp.pl lub gmail.com? Czy do www Lk logujesz sie po http czy https? Ad2. Tu jest nowszy firmware 1.52 https://forum.tinycontrol.pl/showthread.php?tid=933&pid=9508#pid9508 gdzie dodano opóżnienie włączenia oraz mozliwośc dodania 3 warunku, który wyłacza/załącza dziłanie dwóch pozostałych. Myśle, że z tymi opcjami będzie prościej zrobić zamierzone dziłanie. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 11-10-2022 (11-10-2022, 08:38 AM)wilkxt napisał(a): Ad1. Testowales wysylanie emaili np z poczta.wp.pl lub gmail.com? Czy do www Lk logujesz sie po http czy https? Ad1. Tak, przetestowałem z e-mail i nic się nie dzieje. Wysłanie e-maila testowego w wersji 1.49d nie zwraca żadnego komunikatu. Po włączeniu debug w postfix mam następujące info: Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: < MY IP: ??? Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: > MY IP: 500 5.5.2 Error: bad UTF-8 syntax Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: watchdog_pat: 0x561d9f77e6b0 Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: < MY IP: ?+?#?? Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: > MY IP: 500 5.5.2 Error: bad UTF-8 syntax Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: watchdog_pat: 0x561d9f77e6b0 Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: < MY IP: Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: > MY IP: 500 5.5.2 Error: bad syntax Nov 10 16:15:11 mail postfix/submission/smtpd[2211357]: watchdog_pat: 0x561d9f77e6b0 Oczywiście MY IP to jest wycięty mój adres IP. Ad2. Na nowszym firmware powiadomienie e-mail również nie działa natomiast jeżeli chodzi o to co mi jest porzebne to wyszło coś takiego jak w załączniku... i tutaj mała uwaga, było by jedno zdarzenie mniej gdyby przy opcji e-mail działała zmienna "Opóźnienie włączenia" myślę że to jest coś co warto dodać. Fajnie by też było gdyby w warunkach można było użyć 3 źródeł albo za pomocą harmonogramu można by było włączać lub wyłączać poszczególne zdarzenia. Chodzi o to że chcę aby pewna zdarzenie działały w określonym przedziale czasowym a nie przez 24h. P.S. Loguję się bez SSL do urządzenia. Jak wyłączę TSL to program pocztowy wysyła odpowiedź iż wymagany jest TSL przed autoryzacją. Nie działa również z gmail. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 11-16-2022 Nie chcę tworzyć nowego wątku, więc tutaj w załączniku wkleję moje zdarzenia i opiszę co to robi a na końcu opiszę czego mi brakuję i pozostawię do rozważenia wprowadzenie tych funkcji w kolejnych wersjach. SW 1.52 | HW 3.8 EVENT1= Czy dzwonek aktywny (Sterowane z harmonogramu) EVENT2= Czy blokada dzwonka aktywna EVENT3= Kontrolka uruchamiana na określony czas po zdarzeniu EVENT4= Druga kontrolka która ma spowodować określoną akcję jeżeli EVENT3 nie zostanie skasowany. INPA1= Czujka zewnętrzna INPA2= Czujka wewnętrzna INPA3= Blokada dzwonka (przycisk dzwonkowy) INPA4= Bariera optyczna Założenia są takie że LK ma służyć jako inteligentny dzwonek powiadamiający. Obecny kształt Listy zdarzeń został tak skonstruowany żeby w miarę możliwości uniknąć fałszywych dzwonków np. po włączeniu LK. Wszystkie zdarzenia są uzależnione od tego czy dzwonek został oznaczony jako włączony. Czasy na liście zdarzeń są ustawione na testowanie a nie na docelowe działanie. Lista Zdarzeń Pozycja - Założenie. 1 - Jeżeli na czujce wewnętrznej zostanie wykryty ruch to ma blokować akcję dzwonienie (out0) na określony czas 2 - Jeżeli zostanie wciśnięty przycisk typu dzwonek to ma zablokować dzwonienie na określony czas. 3 - Jeżeli na zewnątrz pojawi się ruch w czujce to ma wyzwolić dzwonek. Nie zadziała jeżeli któreś z poprzednich zdarzeń zostało aktywowane. 4 - Wyzwala kontrolkę warunkową do określenia braku reakcji. (Określa czas w jakim musi wystąpić reakcja kasująca. 5 - Z braku innych możliwości ta kontrolka ma ustawiony opóźniony czas zadziałania aby określić czy wystąpił brak reakcji. 6 - Kontrolka wysyła e-maila przy braku reakcji na zdarzenie 4. Mogło by jej nie być gdyby przy opcji "wyślij e-mail" była dostępna opcja "opóźnienie włączenia" 7 - Wydarzenie zostało dodane aby spełnić dwie funkcję. Pierwsza to umożliwić uwarunkowanie pozostałych reguł od tego czy dzwonek ma być aktywny czy nie a druga funkcja to jest wyłączenie czujników jeżeli nie są potrzebne. 8 - To zdarzenie zostało dodane aby dodać obsługę bariery i funkcja jest kopią zdarzenie 3. Teraz czego mi brakuje w LK a było by przydatne do różnych funkcji. 1 - Wysyłania e-maila po określonym czasie, dzięki temu można zrobić sobie np powiadomienie e-mail jeżeli jakieś zdarzenie nie wystąpi a powinno (informacja o awarii) 2 - Mimo testowania "Per" nie znalazłem dla tego jakiegoś praktycznego zastosowania i nie wiem czy w ogóle działa. Brak jakiegoś dokładniejszego opisu. Testowałem na inputA i inputD. 3 - Jakiegoś timera określającego jak długo ma działać zdarzenie jeżeli warunki są aktywne. Chodzi o to że w przypadku bariery może nastąpić jej stała aktywacja jeżeli coś pojawi się na jej trasie i nie zniknie (zostanie ustawiona przeszkoda) w tym przypadku dzwonek będzie działał przez cały czas jeżeli nie nastąpi kasacja i będzie to powodować fałszywe alarmy. Zastosowanie opcji "działaj przez" na dane zdarzenie wyeliminowało by ten problem. Mam nadzieję że ten post będzie przydatny, a jeżeli ktoś uważa że powinien być w osobnym wątku to rozdzielę te tematy. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 07-26-2023 Po czasie powróciłem do tematu i stwierdzam iż błędnie założyłem iż TLS będzie działał na porcie sugerowanym przez program czyli 587. Po zmianie portu na 465, który w moim przekonaniu obsługuje SSL, okazało się że e-maile działają. Może tutaj przydała by się funkcja która po zaznaczeniu TLS zmienia port na 465 lub zwykła informacja typu "TLS = port 465" Natomiast w najnowszym oprogramowaniu pojawił się problem ze zmiennymi. Jak ustawię w tekście e-mail np: Czas: %0690 Data: %0700 to po zapisaniu ustawień i powrocie pojawia się: Czas: !0690 Data: !0700 Również e-mail przychodzi z tekstem !0690 !0700 zamiast wstawionej daty i godziny. SW 1.57a | HW 3.8 RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - wilkxt - 07-26-2023 w wersji 1.59 (załaczam) pwoinno byc OK lk3_8_firmware_1_59.zip (Rozmiar: 584.25 KB / Pobrań: 164) RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 07-27-2023 Tekst używany przy spełnieniu warunku zdarzenia (eMail1) zostały zaakceptowane i jest teraz % jednak dla: Tekst używany przy wygaśnięciu warunku zdarzenia (eMail1) i następnych, dalej % jest zamieniany na ! RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 07-27-2023 Jest problem z działaniem Eventów. Jeżeli Event ma ręcznie zmieniony status przez zakładkę "Status" to przestaje prawidłowo działać wyzwolenie z zakładki "Zdarzenia". W wersji 1.59 restart LK nie pomógł. Natomiast pomogło wczytanie konfiguracji z kopii zapasowej. Proszę aby się pochylić nad działaniem Eventów w zdarzeniach. W załączniku projekt Inteligentnego dzwonka który nie zawsze działa prawidłowo. Poniżej opis. W sumie ten boks został kupiony tylko w celu uruchomienia go jako inteligenty dzwonek z powiadomieniami e-mail. Dlatego byłbym bardzo wdzięczny za dopracowanie działania Eventów w zakładce Zdarzenia oraz przetestowanie załączanie eventów z harmonogramu ponieważ mam wrażenie że jak event 1 zostanie załączony/wyłączony z harmonogramu to cała reszta zaczyna wadliwie działać. Opis załączam ponownie zdarzenia zostały przebudowane. Cytat:EVENT1= Czy dzwonek aktywny (Sterowane z harmonogramu) Po wyłączeniu zasilania Wejścia Wewnętrzne mają status cały czas zwarty ze względu na to że są to czujki alarmowe a te po rozłączeniu prądu zamykają obwód. Wejście zew. W dalszym ciągu pracuje ponieważ ma inne źródło zasilania. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 07-28-2023 Dodatkowo zauważyłem że zmienne eventy są zapamiętywane i odtwarzane po restarcie. Jeżeli zmienna Event 2 jest ustawiony na 1 i urządzenie zostanie zrestartowane to w moim przypadku zmiana statusu Event 2 przez czujkę jest niemożliwa. Event 2 pozostaje włączony co powoduje iż zewnętrzna czujka nie wyzwala dzwonka. Teoretycznie można wyeliminować drugi wewnętrzny obwód i połączyć go razem z pierwszym co by wyeliminowało jedną zmienną ale tutaj jest drugi problem. co jak nastąpi odłączenie prądu z załączonym out0? Po restarcie ten obwód będzie ustawiony na włączony i nie nastąpi jego rozłączenie przez warunek. Rozwiązaniem problemu było by wymuszenie zmiany statusu Zmiennej event bez względu na to co zostało ustawione ręcznie. RE: Problem z e-mail oraz problem logistyczny. - SirAdams - 07-31-2023 Jeżeli chodzi o oprogramowanie 1.59 i ten dzwonek to odkryłem że po ponownym odtworzeniu konfiguracji, jak by działał sprawniej. Czyli po samej aktualizacji do 1.59, ponownie wczytałem konfigurację i wygląda że w okrojonej wersji działa. Na chwile obecną mam uproszczoną wersję tego oprogramowania z wykluczonym obwodem dodatkowe przycisku kasującego więc jest tylko jedne zdarzenie zmieniające jedną zmienną zdarzenie. Jest to ustawione na pracę w nocy więc nie testuję innych zmiennych jak ręczna zmiana zmiennej zdarzenie. W dalszym ciągu % jest zamieniany na ! ale liczę że to zostanie poprawione w następnej wersji. P.S. Nie pamiętam którą wersję wystawiłem w konfiguracji powyżej.. |