LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE (/showthread.php?tid=933) |
RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 09-17-2021 aktualizacji na firmware z 1.43e do najnowszego zauważone problemy włącz uwierzytelnianie - odznaczone ale działa prawidłowo pytając o hasło /zapisuje jednak po CTR+F5 lub wylogowaniu ptaszek nadal odznaczony jak na filmie wcześniej i czerwone info Request timed out/ poleciały ustawienia BME280 trzeba ustawić ponownie czujnik i podać kalibracje /pewnie inne na szynie też/ status-user trzeba ponownie wgrać grafikę i ew skorygować położenie elementów nie wszystkie trzymają poprzedni układ nie wysyłał emaili przy pomocy zdarzenia /email testowy dochodzi/ rekonfiguracja wszystkich tekst form i restart pomogła rozwiązać ten problem OLED wirtualny odbiega znacząco od fizycznego testowane jedynie wirtualnie bo ciągle pada a do fizycznego trzeba by potuptać w deszczu co niebawem pewnie uczynię. aktualizacja na v1.32 hw3.5 + restart do domyślnych wgrany plik ustawień częściowo zaczytany /Sieć czas dostęp DSy sheduler zdarzenia PWM MOC email/ jednak pokusiłem się o pełną ręczną konfiguracje od domyślnych tak na wszelki wypadek problem z uwierzytelnianiem jw aktualizacja na v1.40++ bez restartu do domyślnych kilka drobnych korekt i na wszelki wypadek zapisz na każdej z kart konfiguracji problem z uwierzytelnianiem jw Reasumując błędy związane z zapisem i obsługą/kompatybilnością settingu zarówno w pamięci LK jak i pliku który zgłaszał kolega u mnie każdy LK działa na uwierzytelnianiu i zmienionych hasłach usera i admina wiec nie wiem jak śmiga bez tych opcji. Po dodaniu obsługi mx po httpApi chyba trzeba obrać kierunek na v2.00 z zaznaczeniem o nie kompatybilności ww wersji z sobą jeśli chodzi o settingi LKTool wykrył dwa razy ten sam sterownik podając identyczne wartości IP i MAC dopisać nowa dokumentacje oled online poprawić voled niektóre obcinacze oraz formatowanie nie działają na wirtualnym ekranie
pytanko czy można dodać opcje 5 ekranu na zasadzie href. z dowolnej strony - odczyt informacji i wyświetlenie ich na wyświetlaczu https://nettigo.pl/products/wyswietlacz-oled-0-96-i2c-128x64-ssd1306-niebieski -- wydaje się ze wyświetlacz ten może wyświetlać aż 8 lini w tym i znaki specjalne RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 10-10-2021 Zauważone problemy po dłuższym czasie pracy na nowym oled w tym uwagi osób trzecich korzystających z LK zmiana oled przy pomocy wejścia/zdarzenia powoduje przeskok na następny ekran a tu pasowało by tylko włączenie ostatnio wygaszonego ekranu dopiero po kolejnym wywołaniu zdarzenia gdy oled jest włączony przeskok do następnego ekranu. mając np tak jak u mnie na ekranie 2 ogrzewanie - by po wygaszeniu ekranu oled sprawdzić temp pieca trzeba przeklikać wszystkie ekrany - oczywiście to żaden problem ale można to poprawić pytanko czy praca na dwóch wyświetlaczach oled może spowodować jakaś usterkę LK - Zauważyłem ze podpinając kolejny mamy te same informacje na dwóch wiec jeden zostawiłbym obok pieca a drugi na parter RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 10-11-2021 Usterkę nie, ale takie podłączenie może nie zadziłać, jak parametry magistrali i2c obydwóch OLEDów będą się od siebie zbyt mocno różnić. RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 10-12-2021 Nowy soft do Lk3.5+ 1.45b lk3_8_firmware_1_45b.zip (Rozmiar: 529.94 KB / Pobrań: 166) Poprawiono: - przełączanie OLED next scren, jak jest off to pierwsza akcja załącza OLED na ostatnim screnie, dopiera druga akcja przełącza na następny ekran. - generację danych modbus w plikach json. Były problemy z dużą ilością danych Dodano: - Temperaturę punktu rosy(dewPoint) na stronie inputs oraz jako wejście w zdarzeniach. Punkt rosy obliczany jest na podstawie temperatury i wilgotnośći z aktualnie podpiętego czujnika (BME280, AM2320,HTS221) - wybór domyslne ładowanej strony www, serial port, modbus - generacje pliku wsparcia- pomocny przy diagnozowaniu problemów - hostname LK jako tytuł strony www (09-17-2021, 09:19 PM)stAch napisał(a): pytanko czy można dodać opcje 5 ekranu na zasadzie href. z dowolnej strony - odczyt informacji i wyświetlenie ich na wyświetlaczu 5 ekran maiłby wyswietlać odczytany link z danej strony www? Ten oled to ten sam, którego używamy, jest on graficzny więc zrobienie 8 lini malutką czcionką nie stanowi problemu. W Lk przyjeliśmy czcionkę pozwalającą zamieścić 4 linie, dla lepszej czytelności. RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - TomekK - 10-12-2021 Witam, jest problem z certyfikatem do LK3.5 wszystkie przeglądarki wyrzucają że jest nieważny i każda strona jest wyświetlana jako niebezpieczna Ponadto nie mogę się połączyć z MQTT klient w LK pokazuje brak połączenia a MQTT klient na mqqt.ats.pl pokazuje że połączenie jest proszę o pomoc pozdrawiam Tomek RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 10-13-2021 (10-12-2021, 10:03 PM)TomekK napisał(a): Witam,Bo to jest certyfikat podpisany przez samego siebie i każda przeglądarka bedzie tak reagować, po kliknieciu ze akceptujesz ryzyko, strona powinna sie załądować, sama komunkacja będzie szyfrowana. Któóra wersja softu?Wrzuć screena z ustawięn w mqtt. RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - TomekK - 10-13-2021 Cześć ,dzięki za szybką reakcję, mam podłączone 2 urządzenia jedno ma wersję 1.44, drugie 1.29 screeny w załączeniu RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - agrest - 10-13-2021 (10-13-2021, 07:36 AM)wilkxt napisał(a):Można też pobrać certyfikat i doinstalować go do głównych urzędów certyfikacji. Będzie "kłódka"(10-12-2021, 10:03 PM)TomekK napisał(a): Witam,Bo to jest certyfikat podpisany przez samego siebie i każda przeglądarka bedzie tak reagować, po kliknieciu ze akceptujesz ryzyko, strona powinna sie załądować, sama komunkacja będzie szyfrowana. RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 10-13-2021 (10-13-2021, 08:19 AM)TomekK napisał(a): Cześć ,dzięki za szybką reakcję, mam podłączone 2 urządzenia nie dałeś screnów, dodaj tez ustawienia sieciowe RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - TomekK - 10-13-2021 (10-13-2021, 08:43 AM)wilkxt napisał(a):Sorry wybrałem ale nie dołączyłem, to co jeszcze mogę powiedzieć to MQTT klient na serwerze pokazuje stan połączony tylko na przeglądarce Edge, na jednym z urządzeń z nowszym softem nie ma reakcji na scheduler(10-13-2021, 08:19 AM)TomekK napisał(a): Cześć ,dzięki za szybką reakcję, mam podłączone 2 urządzenia |