![]() |
Sterowanie lan kontrolerem - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler - wersje oprogramowania (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Przykłady zastosowań przez użytkowników. (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=6) +---- Wątek: Sterowanie lan kontrolerem (/showthread.php?tid=341) |
Re: Sterowanie lan kontrolerem - ZKTECH - 11-19-2013 U siebie mam LK z podpiętym DHT11 i pokazuje mi 35-38% (to mało fajnie, bo sucho) dlatego też mam możliwie dobry nawilżacz powietrza gdzie na wyświetlaczu mam praktycznie takie same wartości (nawilżacz pokazuje wilgotność panującą w pomieszczeniu) jak trochę popracuje to wartości rosną w obu miejscach pomiaru. Walczyłem kiedyś trochę z wilgotnością ale nie wierzę że można utrzymać w pomieszczeniu mieszkalnym wartości ponad 60% ![]() Re: Sterowanie lan kontrolerem - woszu - 11-19-2013 wilkxt napisał(a):Ten pracujacy jako serwer moze dostawac polecenia od wielu LK, wystarczy zeby hasło sie zgadzało Ok, ale czy serwer może załączać różne wyjścia w zależności od którego LK dostanie polecenie, Czy jedna operacja wykonywana na rozkaz różnych LK? Tak sobie czytałem o mini komputerze raspberry PI. Może ewentualnie coś takiego wykorzystać jako serwer dla wielu LK.... Re: Sterowanie lan kontrolerem - wilkxt - 11-20-2013 woszu napisał(a):Ok, ale czy serwer może załączać różne wyjścia w zależności od którego LK dostanie polecenie,Po stronie LK klienta ustawiasz które wyjscia mają być załączone. Więć każdy LK moze wysłać inne polecenie(do dyspozycji 5 wyjsc) woszu napisał(a):Tak sobie czytałem o mini komputerze raspberry PI. MOzna tylko trzeba na nim postawic serwer UDP i odpowiedni program reagujacy na polecenia Re: Sterowanie lan kontrolerem - maniolx - 11-20-2013 ZKTECH napisał(a):U siebie mam LK z podpiętym DHT11 i pokazuje mi 35-38% (to mało fajnie, bo sucho) dlatego też mam możliwie dobry nawilżacz powietrza gdzie na wyświetlaczu mam praktycznie takie same wartości (nawilżacz pokazuje wilgotność panującą w pomieszczeniu) jak trochę popracuje to wartości rosną w obu miejscach pomiaru. Walczyłem kiedyś trochę z wilgotnością ale nie wierzę że można utrzymać w pomieszczeniu mieszkalnym wartości ponad 60% To masz szczęście że masz te same pomiaru na obu urządzeniach . Jak nie wierzysz że można mieć w pomieszczeniach mieszkalnych ponad 60% , to ja ci powiem że można . W tamtym roku jak kupiłem to mieszkanie (w starym budownictwie ) wilgotność była w nim na poziomie 83-87 % mimo grzania i wietrzenia . I nie pisz że to niemożliwe . Powycierana podłoga (panele) schła ok 3 godzin , ubrania , pościel były wilgotne . Dlatego zmuszony byłem do kupna osuszacza . Chodził dzień i noc (pobór 300 W) , a co 12 godzin wylewałem z niego 6 litrów wody . W tym roku zrobiłem dodatkową wentylację wumuszoną w mieszkaniu , ale do zadowolenia jeszcze daleko . Dzisiaj o godz 16.30 wilgotność 60 % na trzech stacjach pogodowych , natomiast na lan kontrolerze standartowo 41-42 % . Więc może sprawdz na jakiejś stacji pogodowej , jakoś nie chce się wierzyć że tylko u mnie zle pokazuje . Albo daj czujnik lan kontrolera gdzieś gdzie wiesz że jest 60-70% i zobacz jak on pokazuje . art79 jeszcze do ciebie pytanie bo widzę że jesteś dobry w te klocki z adresami ip . Poniewarz pomysł z drugim routerem mi nie wypalił (w piwnicy nie było zasięgu wi-fi ) to zakupiłem Adapter PowerLine (internet przez gniazdko 220v ) Wczoraj wszystko podłączyłem i znowu nie działało . Wszedłem więc w ustawienia routera i przekierowałem port . Czyli przekierowałem port wan na adres lan kontrolera - 192.168.17.17 (port 80 ) . Wszystko zaczęło fajnie kulać do czasu aż nie wyjąłem lan kontrolera z gniazdka . Po ponownym załączeniu już nie ma kontaktu z lan kontrolerem . Trzeba go zresetować do ustawień fabrycznych , znowu poustawiać na nowo i znowu chodzi , do czasu odłączenia zasilania . Czy może coś lub ktoś blokuje mi porty ? Czy dobrze to przekierowałem ? Co tu jest nie tak . Re: Sterowanie lan kontrolerem - notek - 11-20-2013 maniolx napisał(a):art79 jeszcze do ciebie pytanie bo widzę że jesteś dobry w te klocki z adresami ip .Może ja podpowiem, adapter Power Lina powinien pracować jako bridge, czyli mamy tą samą sieć na wejściu jak i na wyjściu. Podlączamy go do portu LAN (nie WAN- dlaczego w ogole było WAN?) routera i nadajmey mu adresy z puli routera (czyli 192.168.17.x, najlepiej spoza adresow przyznawanych przez DHCP (np 192.168.1.3) Na kolejnym adresie ustawiamy Lan kontroler i powinniśmy miec dostęp do niego ze wszystkich portów LAn oraz WiFi routera.Czyli mamy jedna klasę adresową LAN (192.168.17.0) i pojedynczy adres WAN łączący się z internetem. Router sam robi translację adresów z WAN do LAN, chyba że mamy na WAN-ie adres publiczny, to możemy zrobić przekierowanie na jakimś innym niż 80-ty porcie do dostępu do Lan kontrolera z zewnątrz. Ustawienie tego przekierowani niestety zależne jest od routera, niektóre proste tego nie mają. Re: Sterowanie lan kontrolerem - art79 - 11-20-2013 Potwierdzam, można mieć wysoką wilgotność w domu w szczególności w starszym budownictwie gdzie występują problemy z wentylacją grawitacyjną. Podczas termomodernizacji budynków trzeba zwrócić uwagę na poprawną wentylację i nie robić termosu z domu. Dobra i sprawna wentylacja to podstawa. Ewentualnie kiedy nie da się za dużo poprawić w wentylacji grawitacyjnej ratunkiem jest rekuperacja - mocno wysusza. @maniolx Dokładnie jak napisał notek, urządzenia mają pracować w jednej sieci, wtedy dostęp do LK będziesz miał z urządzeń w Twojej sieci LAN. Jeśli chcesz mieć dostęp do LK z zewnątrz to wtedy przekierowujesz porty na routerze. Poustawiaj urządzeniom stałe adresy IP i sprawdź czy działa Ci wszystko w ramach Twojej sieci domowej. Dopiero później przekierowuj porty na routerze. Re: Sterowanie lan kontrolerem - maniolx - 11-21-2013 notek napisał(a):maniolx napisał(a):art79 jeszcze do ciebie pytanie bo widzę że jesteś dobry w te klocki z adresami ip .Może ja podpowiem, adapter Power Lina powinien pracować jako bridge, czyli mamy tą samą sieć na wejściu jak i na wyjściu. Podlączamy go do portu LAN (nie WAN- dlaczego w ogole było WAN?) routera i nadajmey mu adresy z puli routera (czyli 192.168.17.x, najlepiej spoza adresow przyznawanych przez DHCP (np 192.168.1.3) Na kolejnym adresie ustawiamy Lan kontroler i powinniśmy miec dostęp do niego ze wszystkich portów LAn oraz WiFi routera.Czyli mamy jedna klasę adresową LAN (192.168.17.0) i pojedynczy adres WAN łączący się z internetem. Router sam robi translację adresów z WAN do LAN, chyba że mamy na WAN-ie adres publiczny, to możemy zrobić przekierowanie na jakimś innym niż 80-ty porcie do dostępu do Lan kontrolera z zewnątrz. Ustawienie tego przekierowani niestety zależne jest od routera, niektóre proste tego nie mają. Nie pisałem nigdzie że podłączam LK do portu wan . Jedynie w routerze jest opcja przekierowanie portów (z wan do lan ) tak pisze w opcjach i tak to ustawiałem . I przypominam że nie podłączam LK bezpośrednio do lanu , tylko przez Adapter powerline , w którym ustawiać nic nie można . A tak jeszcze dodam że mój router to TP-Link TL-WR1043N/ND v1 z wersją Gargoyle 1.5.11.1 (r38462), by obsy . Czy na tym routerze dostanę się do LK z zewnątrz ? Re: Sterowanie lan kontrolerem - wilkxt - 11-21-2013 napisz cos wiecej o tym adapterze, model? Re: Sterowanie lan kontrolerem - maniolx - 11-21-2013 wilkxt napisał(a):napisz cos wiecej o tym adapterze, model? Mogę jedynie podać model bo instrukcja po angielsku . Ale powiem że testowałem i chodzi bardzo fajnie . Nawet w piwnicy oddalonej ok 20 metrów w lini prostej . wideo chodzi płynnie . Phicomm FPA-501 (komplet 2szt) Są na Allegro . więc można poczytać . Re: Sterowanie lan kontrolerem - wilkxt - 11-21-2013 co do DHT11 to mam taka sztukę, który chyba "zepsułem" mozę przez zbyt dużą wilgoć (testy nad parującym czajnikiem), że teraz reaguje na zmiany wilgotnosci ale tylko w granicach 15-40% |