konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler - wersje oprogramowania (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Przykłady zastosowań przez użytkowników. (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=6) +---- Wątek: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK (/showthread.php?tid=287) Strony:
1
2
|
konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - kaktus - 09-01-2013 Jako nowicjusz w tym temacie miałbym nieśmiałe pytanie do tych, którzy korzystają z tej funkcjonalności. Czy nie zachciał by ktoś przygotować ściągawki krok po kroku jak należy skonfigurować cacti, ewentualnie udostępnić swoje templatki i skrypty. Z forum wiem że niektórzy z powodzeniem uruchomili sobie wykresy, oraż że zbieranie danych można wykonać w dwojaki sposób 1. przez odpytywanie z cacti Lan Kontrolera 2. przez automatyczne wysyłanie danych z Lan Kontrolera i "łapanie ich" do bazy rrd jak do tej pory ani jednej z tych możliwości nie udało mi się uruchomić, pewno umiejętności za małe i wiedza w tym zakresie. Mam działające cacti, rrd działa, wykresy działają, ale nie są przekazywane dane do bazy rrd. Nawet udało mi się dotrzeć do źródła OID w samym LK, bo te w instrukcji są nieprawidłowe. w pierwszym kroku utworzyłem "device": jak na obrazku cacti_dev.png: cacti_data_sources.png (Rozmiar: 134.26 KB / Pobrań: 7,234) w kolejnym utworzyłem nowye "data sources" cacti_dev.png (Rozmiar: 163.29 KB / Pobrań: 7,212) dalej sobie nie radzę. ;-/ Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - wcg - 09-01-2013 Ja mam tak jak na załącznikach. I działa bez problemu Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - kaktus - 09-01-2013 W Devices opcję, Host Template miałem na none nastawione, poprawiłem wg Twojego obrazka i zobaczę jak będzie teraz. Czy nastawiałeś jeszcze coś w innych opcjach? @wcg mógłbyś pokazać jeszcze konfigurację dla: Collection Methods Data Queries oraz Templates Graph Templates Host Templates Data Templates oraz ewentualnie gdybyś zechciał wkleić wynik Debugging (Verbose Query) na dole w "dewajsie" Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - wcg - 09-01-2013 Zrzut z Data Queries masz w załączniku powyżej. Reszta ustawień całkiem standardowa, kompletnie nic nie było zmieniane. Jak zainstalowałem cacti (+ dodanie pollera do crona) wpisałem tylko OID w Data Sources i poszlo. Fakt, że nakombinowałem się z numerami oid bo autor w instrukcji nie napisal ich w poprawnej formie - przynajmniej na początku jak dodano więcej czujek i dth-11. Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - kaktus - 09-01-2013 OID udało mi się rozgryźć poleceniem snmpwalk -v 1 -c public IP_LK .1.3.6.1.4.1.17095 tak jak pisałem wcześniej instrukcja jest do ... powiedzmy nieprzydatna, w ogóle wsparcie producenta w zakresie opisu tak dobrego produktu jest powiedzmy nijakie. Kiepska nieaktualizowana dokumentacja z błędami ... Czyli widzę kolejne uroki posiadania NAS QNAP i trzeba się nakombinować żeby zadziałało. ;-/ Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - kaktus - 09-03-2013 Uruchomione - nie takie cacti straszne jak go malują. Konfiguracja sprowadza się do utworzenia device i utworzenia nowego grapf, bezpośrednie linki na stronie po kliknięciu console. Wymagane jedynie podanie odpowiedniego OID. Reszta to kosmetyka. Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - wcg - 09-03-2013 Tak jak pisałem wcześniej konfiguracja jest banalnie prosta. Jedyny problem to jakieś dziwne numery OID w instrukcji, Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - picom - 01-23-2014 Witam, A jak ustawić cacti jeżeli czujnik daje wartość ujemną? Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - art79 - 01-24-2014 wcg napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej konfiguracja jest banalnie prosta. Jedyny problem to jakieś dziwne numery OID w instrukcji, Panowie to może załóżcie nowy wątek i podawajcie w nim poprawne OID. Na pewno będzie przydatne dla wielu użytkowników. Skoro z cacti nie ma problemu, to uruchomienie tego na Raspberry pi dało by fajne, niedrogie i mało prądożerne rozwiązanie do obrazowania danych z LK Re: konfiguracja cacti na potrzeby monitorowania LK - picom - 05-26-2014 Witam, Na wersji LKv2 3.03 nie rysują się wykresy pomimo że w logu cacti jest np.: Kod: 05/26/2014 08:19:02 PM - CMDPHP: Poller[0] Host[84] DS[685] SNMP: v1: 192.168.10.20, dsname: snmp_oid, oid: .1.3.6.1.4.1.17095.5.1.0, output: 237 Coś zmieniło się przy odczytach SNMP? |