Forum Tiny Control Solution
LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE (/showthread.php?tid=933)



RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - notek - 12-13-2022

(12-12-2022, 09:21 PM)rpce napisał(a): W integracji z HomeAssistant nie można zmienić jednostki miary czujnika. W jaki inny sposób zmienić jednostkę miary jeśli mam więcej jak 1-2 LK3 ? Jak mam jeden LK3 modyfikowałem sensors w integracji. Później pojawiła się możliwość edycji ale teraz znów jest usunięta (no ja nie mogę znaleźć) i nijak nie mogę zmienić jednostki miary.

Czy można wysyłać EVENTY do mqtt.ats.pl ? Ew czy jest jakaś możliwość aby na kliencie mobilnym zablokować edycję OUTx ?

Eventy na MQTT? Nie, nalezy użyć jakiegoś "fizycznego" wyjscia pełniącego rolę EVENTA np outx
NIe bardzo wiem o co chodzi z edycją na apce, u mnie się nie da, tylko na koncie na serwerze ustala się nazwę.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - tonymony - 12-14-2022

(12-12-2022, 09:21 PM)rpce napisał(a): W integracji z HomeAssistant nie można zmienić jednostki miary czujnika. W jaki inny sposób zmienić jednostkę miary jeśli mam więcej jak 1-2 LK3 ? Jak mam jeden LK3 modyfikowałem sensors w integracji. Później pojawiła się możliwość edycji ale teraz znów jest usunięta (no ja nie mogę znaleźć) i nijak nie mogę zmienić jednostki miary.

Czy można wysyłać EVENTY do mqtt.ats.pl ? Ew czy jest jakaś możliwość aby na kliencie mobilnym zablokować edycję OUTx ?

Integracja zostala zaktualizowana (do pobrania na tinycontrol.pl) - mozna zmieniac jednostke miary, klikajac na dashboardzie w odczyt i nastepnie w sekcji Ustawienia (wyglada ze jest to dostepne dla temperatur i wtedy HA konwertuje odczyty), lub w ogolnych ustawieniach HA mozna wybrac preferowana jednostke temperatury.

Odnosnie zmiennych EVENT nie mozna ich wprost wysylac przez mqtt. Mozna utworzyc zdarzenie na lk z akcja MQTT, tak by przy zmianie stanu byla wysylana jego wartosc na powiazany temat. Przykladowo EVENT1 == 1 => MQTT, przy zmianie stanu bedzie wysylana wiadomosc z stanem zmiennej EVENT1 na temat prefix/event1.
Nie ma mozliwosci zablokowania edycji OUT w aplikacji.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 12-14-2022

(12-14-2022, 12:41 PM)tonymony napisał(a):
(12-12-2022, 09:21 PM)rpce napisał(a): W integracji z HomeAssistant nie można zmienić jednostki miary czujnika. W jaki inny sposób zmienić jednostkę miary jeśli mam więcej jak 1-2 LK3 ? Jak mam jeden LK3 modyfikowałem sensors w integracji. Później pojawiła się możliwość edycji ale teraz znów jest usunięta (no ja nie mogę znaleźć) i nijak nie mogę zmienić jednostki miary.

Czy można wysyłać EVENTY do mqtt.ats.pl ? Ew czy jest jakaś możliwość aby na kliencie mobilnym zablokować edycję OUTx ?

Integracja zostala zaktualizowana (do pobrania na tinycontrol.pl) - mozna zmieniac jednostke miary, klikajac na dashboardzie w odczyt i nastepnie w sekcji Ustawienia (wyglada ze jest to dostepne dla temperatur i wtedy HA konwertuje odczyty), lub w ogolnych ustawieniach HA mozna wybrac preferowana jednostke temperatury.

Odnosnie zmiennych EVENT nie mozna ich wprost wysylac przez mqtt. Mozna utworzyc zdarzenie na lk z akcja MQTT, tak by przy zmianie stanu byla wysylana jego wartosc na powiazany temat. Przykladowo EVENT1 == 1 => MQTT, przy zmianie stanu bedzie wysylana wiadomosc z stanem zmiennej EVENT1 na temat prefix/event1.
Nie ma mozliwosci zablokowania edycji OUT w aplikacji.


Witam

W zasadzie szukam jakiegoś dowolnego myka aby użytkownik apki nie mógł zmienić stanu OUTa a jednocześnie widział jego stan.



Czy jest możliwe aby czujnik p AM2301B przekłamywał temperaturę ? Na dworze jest i -14 a on pokazuje - 7.1 To się nawet nie mieści w dokładności. Na stole dodatnią pokazywał dobrze jak sprawdzałem.

Integracja - mnie interesuje POWER1 (m3/h) i ENERGY1,5,6 (m3) nie ma możliwości zmienić jednostki miary nadal w każdym razie brak wiersza do nadpisania jednostki. To samo dotyczy INPA1 ©. Wersja HA najnowsza.
Na razie robię to tak:
plik sensor.py
Kod:
from homeassistant.const import (CONCENTRATION_MICROGRAMS_PER_CUBIC_METER,
                                 CONCENTRATION_PARTS_PER_MILLION,
                                 DEVICE_CLASS_CO2, DEVICE_CLASS_CURRENT,
                                 DEVICE_CLASS_ENERGY, DEVICE_CLASS_FREQUENCY,
                                 DEVICE_CLASS_HUMIDITY, DEVICE_CLASS_PM1,
                                 DEVICE_CLASS_PM10, DEVICE_CLASS_PM25,
                                 DEVICE_CLASS_POWER, DEVICE_CLASS_PRESSURE,
                                 DEVICE_CLASS_TEMPERATURE, DEVICE_CLASS_GAS,
                                 DEVICE_CLASS_VOLTAGE, ELECTRIC_CURRENT_AMPERE,
                                 ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT,
                                 VOLUME_FLOW_RATE_CUBIC_METERS_PER_HOUR,
                                 FREQUENCY_HERTZ,
                                 PERCENTAGE, TIME_HOURS, UnitOfEnergy,
                                 UnitOfPower, UnitOfPressure, UnitOfVolume,
                                 UnitOfTemperature)

Kod:
    {'name': 'INPA1', 'key': 'inpa1', 'device_class': DEVICE_CLASS_TEMPERATURE, 'unit': UnitOfTemperature.CELSIUS},
    {'name': 'INPA2', 'key': 'inpa2', 'device_class': DEVICE_CLASS_VOLTAGE, 'unit': ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT},
    {'name': 'INPA3', 'key': 'inpa3', 'device_class': DEVICE_CLASS_VOLTAGE, 'unit': ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT},
    {'name': 'INPA4', 'key': 'inpa4', 'device_class': DEVICE_CLASS_VOLTAGE, 'unit': ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT},
    {'name': 'INPA5', 'key': 'inpa5', 'device_class': DEVICE_CLASS_VOLTAGE, 'unit': ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT},
    {'name': 'INPA6', 'key': 'inpa6', 'device_class': DEVICE_CLASS_VOLTAGE, 'unit': ELECTRIC_POTENTIAL_VOLT},
    {'name': 'POWER1', 'key': 'power1', 'device_class': DEVICE_CLASS_GAS, 'unit': VOLUME_FLOW_RATE_CUBIC_METERS_PER_HOUR},
    {'name': 'POWER2', 'key': 'power2', 'device_class': DEVICE_CLASS_POWER, 'unit': UnitOfPower.WATT},
    {'name': 'POWER3', 'key': 'power3', 'device_class': DEVICE_CLASS_POWER, 'unit': UnitOfPower.WATT},
    {'name': 'POWER4', 'key': 'power4', 'device_class': DEVICE_CLASS_POWER, 'unit': UnitOfPower.WATT},
    {'name': 'POWER5', 'key': 'power5', 'device_class': DEVICE_CLASS_POWER, 'unit': UnitOfPower.WATT},
    {'name': 'POWER6', 'key': 'power6', 'device_class': DEVICE_CLASS_POWER, 'unit': UnitOfPower.WATT},
    {'name': 'ENERGY1', 'key': 'energy1', 'device_class': DEVICE_CLASS_GAS, 'unit': UnitOfVolume.CUBIC_METERS},
    {'name': 'ENERGY2', 'key': 'energy2', 'device_class': DEVICE_CLASS_ENERGY, 'unit': UnitOfEnergy.KILO_WATT_HOUR},
    {'name': 'ENERGY3', 'key': 'energy3', 'device_class': DEVICE_CLASS_ENERGY, 'unit': UnitOfEnergy.KILO_WATT_HOUR},
    {'name': 'ENERGY4', 'key': 'energy4', 'device_class': DEVICE_CLASS_ENERGY, 'unit': UnitOfEnergy.KILO_WATT_HOUR},
    {'name': 'ENERGY5', 'key': 'energy5', 'device_class': DEVICE_CLASS_GAS, 'unit': UnitOfVolume.CUBIC_METERS},
    {'name': 'ENERGY6', 'key': 'energy6', 'device_class': DEVICE_CLASS_GAS, 'unit': UnitOfVolume.CUBIC_METERS},
ale to średnio optymalne bo dotyczy jednego LK3 a jak mam więcej i się pokrywają to jeśli się da muszę kombinować wybierając/używając innych wejść i przeliczników w kontrolerze.



Ps. Tak gwoli informacyjnie jakby ktoś szukał. Wszyscy podają że nakładka tb2 ma 2 x RJ12 I2C  a to nieprawda. Ścieżki I2C w laminacie podłączone są tylko do oleda, małego złącza JST i jednego RJ12. Drugie RJ12 ma tylko 1wire podłączone. Musiałem krosówkami podlutować drugie gniazdo.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 12-20-2022

Jest jeszcze jeden problem z LK3. Co jakiś czas wartość power (u mnie power1) wynosi 36000m3/h gdzie średnia jest 3-4m3/h.
Jak wysyłam poprzez mqtt na serwer też się zdarza taki odczyt. Stan licznika energy jest poprawny więc nie możliwe aby nagle tyle podskoczyło.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - lodomir - 01-05-2023

(03-17-2021, 12:22 AM)lodomir napisał(a): Wersja oprogramowania 1.38 w testach - błędy Modbus / mqtt

Przetestowałem oprogramowanie w wersji 1.38 (15.03.2021) pod kątem interesującego mnie odczytu danych z licznika ORNO OR-WE517 i wysyłania ich do brokera mqtt.
Po skonfigurowaniu modułu niestandardowego i mapowania ze zmiennymi m1..m14 dane z licznika są czytane i wyświetlane poprawnie w oknie Modbus,
jednak ich prezentacja w wersji mqtt nie jest prawidłowa. Wygląda na to, że są źle interpretowane dzielniki (choć dość losowo).

Drugim mankamentem jest działanie zmiennych mqtt:
  • zmienne mx są widoczne w brokerze tylko do m14 (wyższe nie są publikowane)
  • wyłączenie zmiennej nie powoduje zaprzestania publikacji
  • zaznaczanie zmiennych do publikacji przez mqtt działa niezbyt pewnie (w firefoxie trudno jest to osiągnąć)
Odnoszę wrażenie, że publikowane są zmienne zaznaczone w poprzedniej wersji software (1.32), a wybory dokonywane w wersji 1.38 nie działają lub nie zawsze działają.
Szczegóły na załączonych obrazkach.

(11-22-2022, 05:54 PM)SirAdams napisał(a):
(11-17-2022, 09:32 PM)lodomir napisał(a): HW 3.7
SW 1,49d

W ustawieniach MQTT oprogramowanie nie przyjmuje do wysyłania danych powyżej m20.
Podświetlenie klawiszy z m21..... i zapisanie danych nie powoduje ich zapisania.
Po powrocie do strony ustawień MQTT są dalej nieaktywne, a dane im odpowiadające nie są wysyłane do brokera mqtt.

Był już kiedyś podobny problem z wersja oprogramowania chyba z 2021 roku.
https://forum.tinycontrol.pl/showthread.php?tid=933&page=46

Na 46 stronie znajdzie oprogramowanie 1.52. Sprawdź, może tam jest rozwiązany ten problem.
Przed aktualizacją zrób kopię zapasową konfiguracji bo mi po aktualizacji lista zadań się wysypała.


Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem też wersję 1.52, ale efekt jest ten sam:
w zakładce Klient MQTT zaznaczam klawisze powyżej m20 jak na załączonym screenie, zapisuję ustawienia i niestety nie są pamiętane (ani transmitowane do broker MQTT).
Zaznaczanie działa tylko do m20.


   


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 01-07-2023

SW 1.52 error
podczas wyłączania ręcznie pwm na stronie LK http://192.168.1.100/#/pwm-pid (opcja pid)  przyciskiem brak reakcji na wyjściu (nie wyłącza wybranego pwmx) - mqtt app i eventy działają tak jak powinny
sprawdziłem też zdarzenia na kilku LK HW 3.8 i HW 3.7 i są problemy z zapisem po usunięciu powyżej 15 pozycji strona i ustawienia się sypie - usuwa też później złe pozycje.

prośba o dodanie na stronie wejść nad wyjściami cyfrowymi 8 przycisków wirtualnych eventów z możliwością zmiany ich stanu i nazwy, obecnie tylko po htapi można to zrobić - przy okazji takiej zmiany (htapi) wysypują się ustawienia kilku ds (zmiana v-event zdarzeniem działa poprawnie) i o ile to możliwe dodanie zmiennych m1-m10 do działań DIFF

dziś dzięki opcji zdalnego sterowania 123 farmy wysyła mi pięknie smsy (awaria klastra i url do neta z binarka) o usterkach przy pomocy tylko jednej nakładki gsm oraz wirtualnych eventów.
teraz kolej na crosowanie - współdzielenie OLED i SMS

kolejne szalone pomysły.
termometr lub miernik na odległość - czy istniała by możliwość przypisania do zmiennej int m1-m30 wartości z DSa lub inpax na zasadzie zdalnego sterowania (na jednym gdzieś w sieci LK mamy odczyt ale działania podejmujemy na innym LK używając zmiennych mx - nie chodzi mi tu o bezpośrednie sterowanie wyjściami a o np. OLED lub złożone sterowanie w tablicy zdarzeń)


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - petrkaminek - 01-12-2023

Hello!

I would like to notify few mistakes, that occurred on my LK

SW: 1.52

HW: 3.8



1. LK spontaneously changes positions of DS sensors.

2. In events the “on delay” is not working.

3. at PWM outputs “active low” function is not working.



After this I did a downgrade to 1.49 version, because I need the DS sensors to work properly.

In 1.49 version these errors occurred:



1. when I use events combined with scheduler over variables event 1,2… sometimes, the event is not performed (it does not switch the output), even when the conditions are met. (after restart everything is okay) - on the picture below.

2. During editation in existing events, after saving, one event appears twice and spontaneously another event deletes (this mistake was already notified on this forum). Link


   


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 01-19-2023

W jaki sposób liczony jest POWER ?
Patrzę na naliczanie energii wedle wejścia cyfrowego INPD i mimo, że są ciągłe impulsy i widzę je (częstotliwość 8s-20s) to POWER momentami pokazuje 0 m3/h co jest niemożliwe przecież bo naliczanie idzie non stop.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 03-10-2023

(01-19-2023, 10:51 AM)rpce napisał(a): W jaki sposób liczony jest POWER ?
Patrzę na naliczanie energii wedle wejścia cyfrowego INPD i mimo, że są ciągłe impulsy i widzę je (częstotliwość 8s-20s) to POWER momentami pokazuje 0 m3/h co jest niemożliwe przecież bo naliczanie idzie non stop.

Ale gdzie to zero jest pokazywane w polu Power czy gdzies gdzie te dane wysylasz? Moc jest obliczana na podstawie odstępu miedzy impulsami, w długich odstepach miedzy impulsami wartosc sie usrednia i maleje, ale 0 nie powinna wynosci.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 03-10-2023

Załączam nowy firmware do Lk3.5+ v 1.55
.zip   lk3_8_firmware_1_55.zip (Rozmiar: 563.49 KB / Pobrań: 56)
Dodano:
- dwa kolejne modbus custom, w sumie jest 5
- opcje endian(byte swap, word swap, byte and word swap) w modbus custom, można manipulowac odczytanymi bajtami
- komende status dla GSM
Poprawiono:
- zapis modbus custom
- zliczanie impulsów na INPDX
- zwiekszono zakrez PWM 1Hz-2Mhz
- stany PWM dla trybu ON/OFF
- kilka zmian z obsluga www i inne