Forum Tiny Control Solution
LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE (/showthread.php?tid=933)



RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 04-15-2021

Czyli trzeba dwa zdarzenia dla np. OUT zdefiniować dla stanu 1 i 0 dobrze to rozumiem ? Nie ma czegoś takiego jak zmiana stanu ?


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-15-2021

Nie, wystarczy jedno zdarzenie, na out=0, powiadomienie mqtt dostaniesz przy zmianie stanu na 0 jak i na 1


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - lodomir - 04-15-2021

(03-25-2021, 12:23 PM)wilkxt napisał(a): Załączam nowy soft v1.38b
Zmieniono:
- user i pass w mqtt wydłuzono do 63 znaków, po upgradzie trzeba od nowa ustawic hasło
Poprawiono:
- wyswietlanie zakładki moc i energia w www


Zauważyłem ostatnio, że przy tej wersji software'u LK resetuje się przy logowaniu i wylogowywaniu z panelu (tak to przynajmniej wygląda).
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale po dyskusji o możliwości dodania UpTime do elementów wysyłanych przez mqtt próbowałem się temu przyjrzeć i wyszło mi, że zawsze po logowaniu UpTime jest bardzo krótki (kilkadziesiąt sekund).
Obserwując przebieg na wyjściu OUT5 (prostokąt o okresie 1 minuty) zauważyłem, że w momentach logowania i wylogowywania ulega o zaburzeniom. Szczegóły na dołączonym rysunku.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-17-2021

jak masz przejsciowke uart-usb, t podepnij do kosoli i zrob zrzut co L wyrzuca przy logowaniu


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 04-20-2021

(04-15-2021, 11:56 PM)lodomir napisał(a):
(03-25-2021, 12:23 PM)wilkxt napisał(a): Załączam nowy soft v1.38b
Zmieniono:
- user i pass w mqtt wydłuzono do 63 znaków, po upgradzie trzeba od nowa ustawic hasło
Poprawiono:
- wyswietlanie zakładki moc i energia w www


Zauważyłem ostatnio, że przy tej wersji software'u LK resetuje się przy logowaniu i wylogowywaniu z panelu (tak to przynajmniej wygląda).
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale po dyskusji o możliwości dodania UpTime do elementów wysyłanych przez mqtt próbowałem się temu przyjrzeć i wyszło mi, że zawsze po logowaniu UpTime jest bardzo krótki (kilkadziesiąt sekund).
Obserwując przebieg na wyjściu OUT5 (prostokąt o okresie 1 minuty) zauważyłem, że w momentach logowania i wylogowywania ulega o zaburzeniom. Szczegóły na dołączonym rysunku.
ja mam podobny problem SW 1.38b | HW 3.7 z tym ze z nakładka tHAT TR  jest problem z pierwszym logowaniem (błedny login haslo - brak polaczenia przez restarty) do panelu oraz po kliknięciu na zakładkę modbus LK restartuje

natomiast HW3.8 wszystko działa poprawnie


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-21-2021

po tych upgradach trzeba restartowac ustawienia do domyslnych


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-21-2021

Załączam nowy soft v1.39b tylko LK3.5+
.zip   lk3_8_firmware_1_39b.zip (Rozmiar: 507.39 KB / Pobrań: 154)
Zmieniono:
- długość mqtt user na 199 i mqtt pass na 99 znaków
Dodano:
- obsługę czunika ozonu GMQ125
- obsługę BME680 - na razie nie liczy IAQ
- edycja APNa dla nakładki GSM
- opisy wyjść w zdarzeniach
- wstawianie zmiennych w treść sms, email tak samo jak dla OLED/http klient, oraz możliwość wpisania treści oddzielonych nową linia(enter)
Poprawiono:
- obsługę nakładek GSM z nowej produkcji


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 04-21-2021

W statusie użytkownika jak opis jest dłuższy dla wyjść nie da się poszerzyć okienka aby cały opis był widoczny tylko kilka pierwszych znaków


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 04-29-2021

39b - Zdarzenia - kolorki stanów wyjść out wskazują zawsze off


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - marcinb - 05-02-2021

Wrzuciłem 1.39b.
Po wpisaniu Wiadomości sms21 text lub sms22 text, LK3 umiera, nie odpowiada na pingi, tylko wypięcie zasilania go podnosi od nowa.
Po wpisaniu samego numeru jeszcze żyje.

I najgorsze jest to, że na konsoli nic nie widać. Sad

Dalej, w LK mam informacje mqtt connected a aplikacja nic nie pokazuje, strona mqtt.ats.pl też mowi ze mqtt: off