Forum Tiny Control Solution
LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE (/showthread.php?tid=933)



RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 03-25-2021

Załączam nowy soft v1.38b
.zip   lk3_8_firmware_1_38b.zip (Rozmiar: 506.63 KB / Pobrań: 174)
Zmieniono:
- user i pass w mqtt wydłuzono do 63 znaków, po upgradzie trzeba od nowa ustawic hasło
Poprawiono:
- wyswietlanie zakładki moc i energia w www


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - marcinb - 03-25-2021

A czy można się spodziewać przetłumaczenia z Modbusa odczytów z SDMa i SofaSolara ??


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 03-25-2021

(03-25-2021, 12:53 PM)marcinb napisał(a): A czy można się spodziewać przetłumaczenia z Modbusa odczytów z SDMa i SofaSolara ??

Raczej nie, to są angielskie ogólnie rozpoznawane nazwy, import, export, energy, power, co tu tłumaczyć


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - stAch - 04-07-2021

(03-23-2021, 03:24 PM)wilkxt napisał(a): do IN w zdarzeniach nazwy własne zostały dodane, tylko nie jako tooltpis
Analogicznie out Byłbym zobowiązany oraz w ustawieniach opcje chowania linku do dokumentacji on-line bo na fonie nieco przeszkadza

wesołych świat po świętach Smile


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - marcinb - 04-07-2021

Przyłączam się o chowaniu się linku do dokumentacji.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - lodomir - 04-11-2021

(03-25-2021, 12:17 PM)tonymony napisał(a):
(03-22-2021, 10:45 PM)lodomir napisał(a):
(03-22-2021, 11:40 AM)tonymony napisał(a): @lodomir Jesli jeszcze nic nie zmieniles to sprobuj odwiedzic nastepujace adresy i najlepiej podeslij odpowiedzi jako zalaczniki. Adresy do odwiedzenia: http://192.168.1.100/json/all.json http://192.168.1.100/json/modbus.json http://192.168.1.100/json/modbusread.json (podmien 192.168.1.100 na adres swojego LK).

@octavvian What firmware version was on LK before? If it was 1.32 or earlier, it is required to reset the settings to defaults.

W załączeniu obrazki z zawartością plików json.
Liczylem, ze w ktoryms z tych plikow bedzie problem parsowania, ale nic takiego tu nie widze.

Mozesz jeszcze sprobowac podeslac logi z przegladarki. W tym celu otworz nowa karte (czysta lub ze strona LK), otworz narzedzia dla deweloperow (w Chrome skrot ctrl+shift+I, albo prawym klawiszem gdzies na stronie i z menu kontekstowego wybierz "zbadaj"), przejdz w otwartym oknie do zakladki Console, nastepnie otworz/odswiez w tej karcie strone LK, mozesz sprobowac sie zalogowac, zrob screen z widoczna konsola i moze byc tez drugi screen z zakladka Network (w panelu dewelopera).

Niestety tego już nie mogłem zrobić, bo nastąpił upgrade do wersji 1.38b.

Mam jednak następną sugestię, która mogłaby się przydać także innym: czy dałoby się do łączyć do parametrów możliwych do wysłania przez mqtt / http niektóre parametry systemowe np. uptime, IP, VCC (być może jeszcze jakieś)?
To byłoby pomocne przy zdalnym dostępie do urządzenia i analizowaniu stanu pracy przy usterkach.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-12-2021

uptime,IP,VCC mozna przez http wysylac. Przez mqtt tyllko VCC z wymienionych.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - rpce - 04-12-2021

a mnie brakuje wysłania stanu np. wejścia od razu na mqtt anie po 30 sekundach. Jak zmieniam np. out to w lk3 jest od razu zmiana ale stan zmiany wysyła dopiero po czasie zdefiniowanym globalnie.


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - lodomir - 04-12-2021

(04-12-2021, 10:17 AM)wilkxt napisał(a): uptime,IP,VCC mozna przez http wysylac. Przez mqtt tyllko VCC z wymienionych.

To prawda, ale do tego trzeba angażować inny kawałek kodu.
Jeśli system pracuje z brokerem mqtt byłoby bardzo wygodnie (i naturalnie) odczytywać z niego te informacje


RE: LK3.5-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE - wilkxt - 04-14-2021

(04-12-2021, 01:55 PM)rpce napisał(a): a mnie brakuje wysłania stanu np. wejścia od razu na mqtt anie po 30 sekundach. Jak zmieniam np. out to w lk3 jest od razu zmiana ale stan zmiany wysyła dopiero po czasie zdefiniowanym globalnie.

Jak ustawisz w zdarzeniach wysylanie mqtt po zmianie jakiegos wejscia to wysle odrazu