Forum Tiny Control Solution
Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: LanKontroler V3 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją (/showthread.php?tid=899)

Strony: 1 2 3


Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 02-28-2018

Witam,
poza hasłem usera mam włączoną autoryzację ("Auth enabled") i mam problem z załączaniem przekaźnika zdalnie komendą: login:hasło@ip/outs.cgi?out1=1
Jak zdejmę autoryzaję "Auth enabled" - działa

Czy można to jakoś obejść, aby w/w komenda działała także z autoryzacją ?


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 02-28-2018

Wygląda na to, jakby do wykonywania komend przez http (z włączoną autoryzacją) w ustawieniach w LK3 - uprawniony był wyłącznie admin. Czy można to zmienić tak, aby samemu dodawać użytkowników i nadawać im odpowiednie uprawnienia ?


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - wilkxt - 03-08-2018

obercik post_id=15681 time=1519819726 user_id=6343 napisał(a):Wygląda na to, jakby do wykonywania komend przez http (z włączoną autoryzacją) w ustawieniach w LK3 - uprawniony był wyłącznie admin. Czy można to zmienić tak, aby samemu dodawać użytkowników i nadawać im odpowiednie uprawnienia ?
Tak, zrobione to jest tylko dla admina, dla usera mozemy to łatwo dodać, ale jesli chodzi o nadawanie uprawnien konkretnym uytkowniką, to jak to dokładnie widzisz?


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 03-08-2018

Dziękuję za szybki odzew Smile o to właśnie mi chodzi. Nie oczekuję od razu rozwiązania, ale merytoryczną rozmowę, świadczącą o szanowaniu klientów. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystko od razu jest możliwe - ale to właśnie dyskusja o pomysłach użytkowników, którzy zakupili ten produkt, może dużo zdziałać. Przywiązuję bardzo dużą wagę do kwestii bezpieczeństwa.
Do rzeczy:
- tu http://forum.tinycontrol.pl/viewtopic.php?f=28&t=9177 napisałem jaki mam pomysł i potrzebę.

Tak jak pisałem w w/w wątku - zależy mi, aby stworzyć aplikację do otwierania szlabanu (mam już to zrobione, ale właśnie z powodu ograniczeń tylko dla jednego usera: admina), ale tak bardzo zależy mi na kontroli nad użytkownikami, stąd mój pomysł i propozycja, aby móc przypisywać wiele użytkowników (z różnymi loginami/hasłami) i jak któryś, np. nie będzie już mógł mieć dostępu do wjazdu na posesję - wykasuję go albo z LK3, albo z brokera. Bo nie oszukujmy się, jeżeli ktoś nie będzie mógł już wjeżdżać na naszą posesję - to prośba o wykasowanie aplikacji umożliwiającej wjazd nie poskutkuje.
I widzę dwie mozliwości:
1. w LK3 w zakładce dostęp - opcja "dodaj użytkownika" i zaznaczeniem roli (administrator lub użytkownik, który będzie miał prawo np. do wykonywania polecenia zdalnego: http://user:password@my_ip_adress/outsourcing.chi?out0=0.) lub inne role...

Jeżeli nie ma możliwości zaimplementowania formularza dodawania użytkowników - to może chociaż rozszerzyć to rozwiązanie, które jest, czyli w zakładce "dostęp" czyli odgórne stworzenie przez Was pól użytkowników user1, user2, user3.....user100

Przy okazji, gdyby logowanie do LK3 po www było po http[b]s - byłbym szczęśliwy Smile[/b]

2 Tak jak bardzo dobrze podpowiedziałeś: w brokerze mqtt.ats.pl
Możliwość przypisania wielu użytkowników do jednego urządzenia (LK3). - napiszę jeszcze raz, ale tym razem poprzez formularz kontaktowy. w mqtt.ats.pl


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - wilkxt - 03-08-2018

obercik post_id=15697 time=1520503061 user_id=6343 napisał(a):1. w LK3 w zakładce dostęp - opcja "dodaj użytkownika" i zaznaczeniem roli (administrator lub użytkownik, który będzie miał prawo np. do wykonywania polecenia zdalnego: http://user:password@my_ip_adress/outsourcing.chi?out0=0.) lub inne role...

Jeżeli nie ma możliwości zaimplementowania formularza dodawania użytkowników - to może chociaż rozszerzyć to rozwiązanie, które jest, czyli w zakładce "dostęp" czyli odgórne stworzenie przez Was pól użytkowników user1, user2, user3.....user100

Narazie zrobimy tak, że dodamy obecnemu userowi mozliwosc załaczania przekaźników przez user:password@my_ip_adress oraz dodamy mozliwosc dodawania nowych, ale oni będą tylko do załaczania przez user:password@my_ip_adress, nie będą sie mogli logować na stronę LK. Do tego co czhcesz zrobić chyba to powinno wystarczyć.

obercik post_id=15697 time=1520503061 user_id=6343 napisał(a):Przy okazji, gdyby logowanie do LK3 po www było po http[b]s - byłbym szczęśliwy Smile[/b]
Jest to w planach, ogólnie jest duzy nacisk na to więc napewno taka opcja sie pojawi.

obercik post_id=15697 time=1520503061 user_id=6343 napisał(a):2 Tak jak bardzo dobrze podpowiedziałeś: w brokerze mqtt.ats.pl
Możliwość przypisania wielu użytkowników do jednego urządzenia (LK3). - napiszę jeszcze raz, ale tym razem poprzez formularz kontaktowy. w mqtt.ats.pl

Myśłałem, ze uzyskałes odpowiedz, bo w tym poprzednim wątku nic juz nie pisałeś. Ale sam jeszcze o to zapytam


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 03-08-2018

Cytat:Narazie zrobimy tak, że dodamy obecnemu userowi mozliwosc załaczania przekaźników przez user:password@my_ip_adress oraz dodamy mozliwosc dodawania nowych, ale oni będą tylko do załaczania przez user:password@my_ip_adress, nie będą sie mogli logować na stronę LK. Do tego co czhcesz zrobić chyba to powinno wystarczyć.

SUPER Smile to mi wystarczy - taki użytkownik nie musi się logować na stronę LK3 - wystarczy mi, że będzie mógł wywołać funkcję załączania przekaźników, itp.


Cytat:Przy okazji, gdyby logowanie do LK3 po www było po http[b]s - byłbym szczęśliwy Smile[/b]
Cytat:Jest to w planach, ogólnie jest duzy nacisk na to więc napewno taka opcja sie pojawi.

Smile

Cytat:Myśłałem, ze uzyskałes odpowiedz, bo w tym poprzednim wątku nic juz nie pisałeś. Ale sam jeszcze o to zapytam

Wysłałem jeszcze raz opis tego poprzez formularz kontaktowy na mqtt.ats.pl - być może mój błąd, ze wysyłałem meile nie tam gdzie tzreba Sad


Dziękuję za bardzo dobre wieści Smile


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - wilkxt - 03-20-2018

załaczam soft [attachment=521] do testów z mozliwoscia dodania 50 uzytkownikow, dodanych uzytkowników mozna edytować i włącząć i wyłaczać.
Proszę przetestować. Tak jak pisałem te 50 userów jest tylko do wydawania komend przez URL


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 03-20-2018

[EDIT]
Przetestowałem - na 11 wybranych userach jest OK Smile Smile Smile Smile
O to mi chodziło.
Bardzo dziękuję Smile


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - obercik - 04-04-2018

Witam.
Testujemy dalej.
Mam pytanie: czy można by zwiększyć ilość userów do 100 ? Wink


Re: Załączanie przekaźnika - zdalnie - problem z autoryzacją - wilkxt - 04-04-2018

Mysle, że tak