Czujniki temperatury LK V3 - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler V3 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Czujniki temperatury LK V3 (/showthread.php?tid=882) |
Czujniki temperatury LK V3 - Dawid151087 - 11-30-2017 Cześć witam wszystkich jestem tu nowy Moje pytanie do zaawansowanych użytkowników odnośnie czujników temperatury. Chciałbym by LK badało temperature w kotłowni w trzech punktach piec, zbiornik wody, solary, kotłownia jest oddalona od LK 15 metrowym przewodem skrętka UTP kat7. I tu pytanie jak to najlepiej zrobić ??? Z góry dzięki za pomoc ! Re: Czujniki temperatury LK V3 - Dawid151087 - 12-03-2017 Pomoże ktoś ??? Zastanawiam się nad zakupem v3 i chciałbym wiedzieć jak to z nim jest. Re: Czujniki temperatury LK V3 - krzychoo - 12-03-2017 Witam . Z chęcią pomogę Ci , lecz musisz sprecyzować problem/pytanie. LK3 może obsługiwać kilka rodzai czujników temperatury , w tym najbardziej dokładne i zarazem b. popularne czujniki cyfrowe firmy Dallas - DS18b20. Domniemuję że pisząc : " odnośnie czujników temperatury" mialeś właśnie je na myśli. Na początek proponuję Ci dokładne przeczytanie instrukcji a szczególnie strony nr 4,5 i 6 gdzie m. innymi pokazana jest "rozpiska" przyłącza mgistrali 1-Wire , pod którą podpinamy czujniki DS1b20. Niezależnie od powyższego, zalecam lekturę o standardzie 1-Wire a jest tego w necie multum. Im więcej poczytasz o tym, im więcej pooglądasz schematów połączeń tym mniej będziesz miał później problemów z praktycznym działaniem. Kończąc powiem tylko że ja zaczynałem swoją przygodę z czujnikami Dallas od własnoręcznego wykonania interfejsu 1-Wire =>>RS232 i podłączenia go do komputra z odpalonym digitempem. Dziś pracuje u mnie LK3 z 6 czujnikami DS18b20 w tym 1 szt na przewodzie ok 22 m . Pozdrawiam ps. pierwsze zdanie w tym poście jest aktualne. :roll: Re: Czujniki temperatury LK V3 - Dawid151087 - 12-03-2017 LK v3 chciałbym mieć w rozdzielni, rozdzielnia jest oddalona od kotłowni 15m kablem ekranowanym UTP kat7. Kabel ma 8 żył które mogę wykorzystać do podłączenia Ds18b20 lub zakupić SPLITER RJ12 1Wire/i2c/ który bym umieśćił w kotłowni razem z czujnikami połączony tym ekranem z LK . Które z tych rozwiązań sprawdziło by się lepiej przy takiej odległośći ? Re: Czujniki temperatury LK V3 - krzychoo - 12-03-2017 A więc po kolei . Jeżeli czujniki DS18b20 będą w jednej lokalizacji to nawet spliter nie będzie potrzebny. Po prostu podłączysz 3 przewody z skrętki UTP do LK3 z jednej strony (w rozdzielni ) a z drugiej strony skrętki ( W kotłowni ) pod te same przewody podłączasz 3 lub więcej czujniki. I to wszystko. Kabel UTP nie musi być w ekranie. U mnie zdaje egzamin zwykła skrętka UTP5. Rozumiem że oprócz chęci posiadasz również lutownicę z podstawową znajomością jej obsługi. Znakomicie ułatwiło by Ci cały proces montażu instalacji. Re: Czujniki temperatury LK V3 - Dawid151087 - 12-03-2017 Z podłączeniem nie będzie już problemu Pytam dlatego że gdzieś na forum ktoś poruszał temat długich przewodów i nie działających na nich czujnikach Wolałem spytać jak to się ma do 15 metrowego kabla. A jeśli bym zastosował spliter to mam możliwość rozbudowy układu w kotłowni ??? Re: Czujniki temperatury LK V3 - Storm007 - 12-04-2017 DS-y moga chodzin na naprawde dlugich kablach, ja mam do jednego okolo 20 metrow skretki UTP po prowadzonej podtynkowo. DS-y chodza po transmisji co oznacza ze nie musisz puszczac osobnych kabli od kazdego czujnika do kontrolera, a mozesz podlaczyc krotkimi kablami do np. splitera i jednym dlugim pociagnac do LK. Problem byl z AM2320 na dlugim kablu ale po dolozeniu rezystorow podciagajacych chodzi. Do pieca mozna zastosowac tez PT1000. |