Forum Tiny Control Solution
Stacja pogodowa - Wersja do druku

+- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl)
+-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: LanKontroler V3.5 (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: Stacja pogodowa (/showthread.php?tid=1639)



Stacja pogodowa - tombla - 08-11-2021

Dzień dobry,
chciałbym stworzyć stacje pogodową w oparciu o Lan Kontroler V3.5 - szukam informacji o jakimś kompatybilnym sensorze prędkości i kierunku wiatru.
W sieci znalazłem taką stacje pogodową:
https://botland.com.pl/stacje-pogodowe/16258-stacja-pogodowa-z-pomiarem-kierunku-i-predkosci-wiatru-sparkfun-sen-15901.html
Czy mogę prosić o informacje:
1. Czy da się ją zintegrować z Lan Kontrolerem?
jeżeli tak, to:
2. Jak to zrobić?
jeżeli nie, to:
3. Czy ktoś ma informacje o podobnym rozwiązaniu, którą można zintegrować z Lan Kontrolerem

Będę wdzięczny za każdą informację.

Miłego dnia


RE: Stacja pogodowa - wilkxt - 08-12-2021

Czujnik deszczu jako zliczanie impulsów
Anenometr tak samo, jako zliczanie impulsow
Zliczanie impulsow robi się na wejsciach INPD1-4
Kierunek wiatru pomiar na wejsciu analogowym z dodatkowym opornikiem.


RE: Stacja pogodowa - stAch - 08-12-2021

(08-11-2021, 09:52 AM)tombla napisał(a): Dzień dobry,
chciałbym stworzyć stacje pogodową w oparciu o Lan Kontroler V3.5 - szukam informacji o jakimś kompatybilnym sensorze prędkości i kierunku wiatru.
W sieci znalazłem taką stacje pogodową:
https://botland.com.pl/stacje-pogodowe/16258-stacja-pogodowa-z-pomiarem-kierunku-i-predkosci-wiatru-sparkfun-sen-15901.html
Czy mogę prosić o informacje:
1. Czy da się ją zintegrować z Lan Kontrolerem?
....
nie a nawet jeśli /konwerter/ to gra nie warta ceny można by podpiąć sensory pod  wejścia przy użyciu konwertera i małych przeróbkach ale po co...
kup najprostsza stacje pogodowa z opcja wifi i obsługa WU lub ecowit i ustaw custom url do wysyłki i tu możesz w zależności od modelu wysyłać dane pod dowolny url w tym i mqtt
ja mam Ambient Weather WS-2000 Series ale nawet tani poprzednik SAINLOGIC WS3500 ok 200pln używka ma on już taką opcje. Dane przesyła monitorek stacji bazowej!!!! nie czujnik bezprzewodowy.
wszystkie te stacje maja ten sam czujnik ew rożne częstotliwości pracy (na 800mhz najlepiej) moja już działa i steruje LK3 poprzez mqtt. https://www.ecowitt.net/home/index?id=56600 lub https://app.weathercloud.net/d8944411432#current

dla ożywających ecowit i starszych wersji bez custom mqtt mogę udostępnić api emali-->LK3  wystarczy w ecowit otworzyć odpowiednie alarmy email i sterujemy dowolnym urządzeniem
Przekaźniki wyzwalane przez email --> https://forum.tinycontrol.pl/showthread.php?tid=1498&pid=7906#pid7906

i tu ukłon do obsługi mqtt.ats.pl o dodanie opcji upate poprzez custom url  mqtt.ats.pl:1833/update?&user=usermqtt&pass=passwordmqtt&cevent0=XXX&cevent1=XXX&itd...

https://pl.aliexpress.com/item/1005001279943156.html tu obecnie najpopularniejsza konstrukcja czujników pogodowych w wersji z modbus - w teorii bo nie miałem w ręce


RE: Stacja pogodowa - stAch - 08-13-2021

(08-12-2021, 12:20 PM)wilkxt napisał(a): Czujnik deszczu jako zliczanie impulsów
Anenometr tak samo, jako zliczanie impulsow
Zliczanie impulsow robi się na wejsciach INPD1-4
Kierunek wiatru pomiar na wejsciu analogowym z dodatkowym opornikiem.
Na początek trzeba uściślić iż oferowany tu produkt 51ws5 był dedykowany do stacji Misol nawet tych z górnej półki jak STA-WA-1091 jednak z powodu poniższych problemów szybko zamieniony na inne rozwiązanie obecnie nadal do nabycia https://pl.aliexpress.com/wholesale?SearchText=+51ws5

kierunek wiatru jak widać w tabeli nie jest rosnący wraz z kątem - odwzorowanie tego na jakimkolwiek wykresie to czysta magia - notabene można go rozebrać i w środku zobaczymy potencjometr 360st HW-526 a nie zestaw oporników i czujników halla czy chociaż kontaktronów który jest do wywalenia już po ok roku! sic do nabycia za grosze na aliexpress

prędkość wiatru nie jest czynnikiem stałym w takiej konstrukcji (mimo iż tu podano przykład 2,4 km/h = impuls) więc odczyty nie będą wskazywać poprawnych wartości a jedynie wysoce przybliżone
jeden pełny obrót to 2 impulsy ==> x 25 obrotów ==> ponad 120km/h normalnie huragan tyle ze za oknem tylko mocniej dmucha
przytoczę tu tylko kilka opinii ww rozwiązania jakie najczęściej pojawiają się w sieci

"Anemometr jest wykonany na podstawie czujnika halla, ale tylko z dwoma magnesami, co daje duży błąd przy rożnych prędkościach."
"Ma jedną wadę obszar graniczny przy którym ostrza nie wirują, a przy wyjściu rozpędza się jak w huraganie!"
"Mocno przekłamuje przy silnych podmuchach" więcej na forach produktów Misol...

deszcz - czysta mechanika łycha na kołysce przechyla magnes do kontaktrona jak mocno pada impuls jest ciągły bo nie nadarza się opróżniać - zresztą to w każdej stacji tak jest ... szczególnie nie czyszczonej...
opad tylko z pojemnościowym hermetycznym https://pl.aliexpress.com/item/1005001376147195.html lub optycznym Hydreon RG-ll

Wypowiem się w tej kwestii bo sam kiedyś dawno temu... gdy jeszcze LK2 rządziło a ceny stacji meteo zaczynały się od >1k a tych z podpięciem do sieci znacznie więcej walczyłem z tym tematem.


RE: Stacja pogodowa - stAch - 08-27-2021

Jeśli ktoś walczy ze stacją pogodową opartą na LK (ja mam dodatkowe czujniki pm2.5  BMe280 i jeszcze kilka planuje innych - główne pomiary są z dedykowanej WS2000)
to załączam dokumentację jak wysłać dane na weathercloud.net lub wunderground.com przy pomocy url:
w kliencie HTTP ustawiamy link pierwszego url
Kod:
api.weathercloud.net:80/v01/set?wid=xxxxxxxxx-WID-xxxxxx&key=xxxxxxxx-KEY-xxxxxxxx&pwrsply=%00610&temp=%01410&hum=%01510&bar=%05910
Kod:
weatherstation.wunderground.com:80/weatherstation/updateweatherstation.php?ID=xxxxx-WID-xxxxxx&PASSWORD=xxxxxxxxx-KEY-xxxxxxxx&dateutc=now&hum=%1510&action=updateraw
ustawiamy też wysyłanie parametrów co jakiś czas tego url

WID i KEY pobierzesz klikając w swoje urządzenie dodane na panelu np: https://app.weathercloud.net/devices# /patrz obrazek poniżej/ WU ma analogicznie
[attachment=750]
klikasz połącz / połączenie i odczytujesz ich wartość dla danej bazy do której chcesz wysyłać dane. W załączniku rozpiska wszystkich możliwości. Jeśli dane znajdą się na serwerze twoja utworzona stacja wyświetli je w pięknych grafikach i podlinkuje do mapy stacji dostępnych on-line.

Można też zrobić stronę www która będzie agregować wartości z różnych urządzeń i przesyłać je wszystkie razem do serwisu pogodowego /ominięcie zbyt wielu requestow na device/ wtedy potrzebujemy software id urządzenia /podpis cyfrowy/ dla WS2000 to f1261b4f200d.

Miłej zabawy..