Zliczanie impulsów z licznika energii - Wersja do druku +- Forum Tiny Control Solution (https://forum.tinycontrol.pl) +-- Dział: LanKontroler - sprzęt i wersje wsadów, problemy, zastosowanie (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: LanKontroler - wersje oprogramowania (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Przykłady zastosowań przez użytkowników. (https://forum.tinycontrol.pl/forumdisplay.php?fid=6) +---- Wątek: Zliczanie impulsów z licznika energii (/showthread.php?tid=255) |
Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - kaktus - 08-30-2013 Ja bym spróbował jeszcze jednej opcji, ponieważ moje pytanie w tej gestii nie znalazło odpowiedzi napiszę tak: przez obwód stycznika impulsowego przepuścił bym napięcie zasilania LK bo miałeś zgodne z parametrami pracy stycznika, zablokował bym wyjście kondensatorem i przez odpowiedni rezystor wysterował bym transoptor podłączony do wejścia licznika LK. Oczywiście przez odpowiednio podłączone rezystory na wyjściu w tym podciągający wyjście transoptora. Kondensator na wejściu transoptora ma zapobiegać "migotaniu" diody. O ile posiadasz jakieś transoptory będzie to chwila edukacyjnej zabawy. Można też wydłubać z zasilacza impulsowego, z tym że trzeba by poczytać czy się nada. Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - mf0 - 09-02-2013 Yogi12V napisał(a):no to trzeba zmienić niestety przetwornicę przy pełnej separacji będą poprawne pomiaryPo podlaczeniu LK do innego zasilacza, pomiar pradu roznil sie miedzy LK a switch poe tylko o 30mA (na LK byl mniejszy). mf0 napisał(a):mf0 napisał(a):Niesety nie mam oscyloskopu, z checial bym zobaczyl jak ten impuls wyglada. Piersze testy przy wiekszym obciazeni wykazaly ze licznik "parawie dziala" idelanie. Za pierwszym razem przy 500 impulsach z licznika, lk nie zliczyl 3 impulsow. ( LK byl podlaczony pod ten sam zasilacz na ktorym sa robione pomiary INP5 i INP3. Teraz jestem w trakcie pomiarow na dluzszym przedaiale czasowym - w sobote bede znal wyniki. Zostanie jeszcze tylko pomiar impulsow na LK podlaczonego pod osobny zasilacz (pierwsze wstepne pomiary nie wskazywaly gubienia impulsow przez LK) Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - mf0 - 09-03-2013 mf0 napisał(a):Teraz jestem w trakcie pomiarow na dluzszym przedaiale czasowym - w sobote bede znal wyniki. Nie potrzeba bylo dluzszego okresu czasu zeby zobaczyc bledy w zliczaniu LK. Nie wiem czy to LK dodaje impulsy czy licznik generuje wiecej impulsow. Wczoraj podlaczylem LK pod osobny zasilacz i "wykalibrowalem" licznik i kontroler. tzn na liczniku zrobilem tyle impulsow aby cyferka sie zmienila i zresetowalem LK. Zrobilem sobie skrypt ktory pobiera mi dane, robi wykresy i sumuje roznice impulsow miedzy odczytami. Po okolo 17 godzinach licznik pradu i impulsy sie rozjechaly. Umiescilem kamere zeby ciagle na licznik nie spogladac Screen Shot 2013-09-03 at 16.09.57.png (Rozmiar: 401.97 KB / Pobrań: 6,348) Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - wilkxt - 09-04-2013 ja testy robie tak, że podpinam pod licznik czajnik 2 KW i mam impuls co kilka sekund, więc łatwo szybko sprawdzić czy prawidłowo zlicza. Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - kaktus - 09-04-2013 Panowie weźcie pod uwagę w jakich warunkach LK pracuje. Człowiek ma w skrzynce kable wysokiego napięcia obok przewodów z "delikatnym" sygnałem cyfrowym i się dziwi że głupoty wychodzą!! Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - wilkxt - 09-05-2013 Wysokei napięcie moze mieć znaczenie ale w tej skrzyncie jest niskie napiecie 230V i obciazenie max 9W, wieć zakłocen od tego bym się nie spodziewał. Za jakis czas wrzuce soft z zmianami i bedzię zmiana odnośnie zliczania impulsów, żeby nie był wrażliwy na impulsy z zbyt dużą czestotliweością Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - kaktus - 09-05-2013 Chymmm to akurat może ograniczyć zastosowanie w przypadku jeśli ktoś chciałby użyć innego źródła impulsów. W takim wypadku szczegółowe dane, odnośnie zliczania (częstotliwości graniczne) powinny znaleźć się w opisie - instrukcji. Zawsze może się coś wyindukować jeśli przewody są w bezpośrednim sąsiedztwie. I mogą z tego tytułu występować różne anomalie. Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - wilkxt - 09-05-2013 możliwe że bedzie opcja ustawinia tego parametru. Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - kaktus - 09-05-2013 @wilkxt a może ładnie odseparujesz (bezpośrednio na PCB) wejście licznika transoptorem tak jak to proponowałem mf0, i będzie ładnie zabezpieczone dodatkowo, 1wire profesjonalnie zabezpieczyłeś stosowną kostką. Będzie większa funkcjonalność bo sygnału sterującego nie trzeba będzie dostosowywać i nie będzie drgania styków, gdy dodasz kondensator odpowiedni. Moim zdaniem warte przemyślenia. I być może rozwiąże wiele problemów. To samo się tyczy wszystkich wyjść cyfrowych, zdaje się że są bezpośrednio wyprowadzono GPIO na złącza, Może warto na PCB dodać tranzystory lub coś w stylu ULN2003, ULN2803, chyba duża liczba klientów przekaźniki do LK podłącza. Odpadają wtedy dodatkowe diody zawarte w scalaku, do aktywacji których można zworkę dołożyć. A funkcjonalność i uniwersalność dalej rośnie, µC bezpieczniejszy będzie. To już kolejne dodatki sprzętowe jakie proponuję dołożyć oby za miesiąc nie wyszła mi płyta PCB wielkości mikro ATX Re: Zliczanie impulsów z licznika energii - marek - 11-26-2013 Witam Posiadam licznik ME1zr Merlin Gerin koło diody jest napis 1000imp./KWh a przy wyjściu zacisków z licznika (2 zaciski impulsowe) 1imp./KWh teraz nie wiem co mam ustawić w programie, czy wyjście przewodów z licznika trzeba podłączyć w odpowiedniej kolejności czy nie ma to różnicy bo na liczniku nie ma oznaczeń. |