Forum tinycontrol

Pełna wersja: Problem z LK3
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
wilkxt post_id=13432 time=1505915970 user_id=61 napisał(a):a masz podpiete czujnbiki DS18B20 lub cos na magistarli I2C?

Tak mam spliter i 6 DS18B20
odepnil pliter z czujnikami i potestuj.
Jaki spliter masz?
spliter mam : http://tinycontrol.pl/pl/spliter-rj12-cz...ontrolera/

ostatnio LK3 podzialal prawie 3 dni potem sie zwiesil..

odpinanie wedlug mnie nie ma sensu poniewaz nic sie nie zmienilo oprocz FW LK3.
do tego splitera nie podpinaj czujników DS do gniazd oznaczonymi białymi kreskami oraz tych dwóch nad nimi. Może to generować problemy z zapisem i odczytem ustawień
wilkxt post_id=13471 time=1506327674 user_id=61 napisał(a):do tego splitera nie podpinaj czujników DS do gniazd oznaczonymi białymi kreskami oraz tych dwóch nad nimi. Może to generować problemy z zapisem i odczytem ustawień

no dobra to jak mam podlaczyc 6 czujnikow tak jak mam teraz aby to dzialalo wszystko? skoro 4 porty sa nie uzyteczne do DSow?
szwistak post_id=13473 time=1506329684 user_id=5736 napisał(a):
wilkxt post_id=13471 time=1506327674 user_id=61 napisał(a):do tego splitera nie podpinaj czujników DS do gniazd oznaczonymi białymi kreskami oraz tych dwóch nad nimi. Może to generować problemy z zapisem i odczytem ustawień

no dobra to jak mam podlaczyc 6 czujnikow tak jak mam teraz aby to dzialalo wszystko? skoro 4 porty sa nie uzyteczne do DSow?
Możesz uzyc tych portów ale trzeba odciąć nieużywaną żyłę w czujniku DS od złacza RJ12. Kabel ma 4 przewody a DS potrzebuje 3, jeden jest zbedny i on przedłuża magistarle I2C powodujac problemy.
MOżesz tez użyc ddatkowego rozgałąźnika wpinajc go w jeden z 4 portów
wilkxt post_id=13482 time=1506425953 user_id=61 napisał(a):
szwistak post_id=13473 time=1506329684 user_id=5736 napisał(a):

Możesz uzyc tych portów ale trzeba odciąć nieużywaną żyłę w czujniku DS od złacza RJ12. Kabel ma 4 przewody a DS potrzebuje 3, jeden jest zbedny i on przedłuża magistarle I2C powodujac problemy.
MOżesz tez użyc ddatkowego rozgałąźnika wpinajc go w jeden z 4 portów
OK czyli Splitery mozna łączyc szeregowo tak ?
Nadal na moje oko jest to problem z liczeniem impulsow niz z dallasami.. Mam licznik gdzies od roku i w wakacje przestal dzialac tak samo jak LK..
a Dallasy mam po 3 zylach
tak, splitery mozna łączyć szeregowo. Żeby szybciej zdiagnozować błąd, dobrze by było jakbyś podłaczył konsole LK3 do komputera, wtedy bedziesz widział co sie dzieje. Potrzebujesz do tego przejsciówki UART-USB (koszt kilku złotych), stronę UART podpinasz do LK, piny TX, RX i GND zaraz obok przycisku reset. USB do komputera, która zostaje wykryta jako wirtulany port com.
Cześć

z tego co wynika problem wieszania sie Tiny nie jest zwiazany z dallasami tylko z usluga mqtt.. wylaczylem mqtt i Tiny dziala rock solid od 2 tygodni
szwistak post_id=13687 time=1508870514 user_id=5736 napisał(a):Cześć

z tego co wynika problem wieszania sie Tiny nie jest zwiazany z dallasami tylko z usluga mqtt.. wylaczylem mqtt i Tiny dziala rock solid od 2 tygodni

Mogę potwierdzić od 3 tygodni po wyłączeniu mqtt LK3 działa bez zawieszenia!
Stron: 1 2 3 4