LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

wilkxt
Posty: 1855
Rejestracja: 24 paź 2011, o 12:48

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: wilkxt » 5 lut 2019, o 15:00

Wojtek pisze:
5 lut 2019, o 10:37

Na razie będę testował czy cykliczny autorestart pomoże w utrzymaniu ciągłości pracy.
Lepiej potestowac stabilnosc bez tej opcji autorestartu

p.s Czy LK3 pobiera wam adres z DHCP na wersji softu 1.50b i 1.51b?
pozdrawiam
tomek

tomtos
Posty: 55
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 16:17

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: tomtos » 5 lut 2019, o 15:57

wilkxt pisze:
5 lut 2019, o 09:31
Załączam nowy soft v 1.51b
lk3_firmware_1_51b.tar.gz
Dzisiaj same poprawki ;-)
Poprawiono:
- zapisywanie schedulera
- wyświetlanie kropki na OLED w lewym górnym rogu
- uruchamianie wszystkich funkcji czasowych (auto switch, wysylanie http, wysylanie mqtt, itp.), teraz sa one załaczane z większa precycją, wcześniej zdarzało się ze np. wysylanie http client ustawione co 1 minute wysyłalo się co 1 minute i 3 sekundy
A poprawka "set kWh" dla wartości imp/kWh innej niż 1000 imp?
u mnie przy liczniku wody i imp/KWh - 42750 wpisanie wartości 1000 powoduje ustawienie wartości licznika na 23.391
przy drugim liczniku gdzie imp/KWh - 240, wpisanie 1000 ustawia licznik na 4166.666
..i jeszcze ten czujnik ACS711KLCTR ...:)
----------------
Pozdrawiam
Tomek S.

wilkxt
Posty: 1855
Rejestracja: 24 paź 2011, o 12:48

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: wilkxt » 6 lut 2019, o 09:58

Załączam nowy soft v 1.51b1
lk3_firmware_1_51b1.tar.gz
(318.68 KiB) Pobrany 69 razy
Poprawiono:
- ustawianie liczników z energią
- działanie DHCP, w wersji 1.50b, 1.50b1 i 1.51b mógł nie pobierać adresu
- obliczenia prądu dla czujnika ACS709_75

Dodano:
- czujnik prądu ACS711LC_12.5A
- czujnik prądu ACS711LC_25A
- czujnik prądu ACS712LC_20A - czujnik wraz z płytką( jest dodany dzielnik rezystorowy ponieważ czujnik wymaga zasilnia 5V a wyjście musi się zmieniać w zakresie 0-3,3V) dostępny w sklepie ATS
pozdrawiam
tomek

Dinkss
Posty: 14
Rejestracja: 10 cze 2013, o 08:38

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: Dinkss » 6 lut 2019, o 10:47

Czy dodano już możliwość wysyłania danych po MQTT do dwóch niezależnych serwerów (brokerów) mqtt?

Jeżeli nie to kiedy można się spodziewać?

wilkxt
Posty: 1855
Rejestracja: 24 paź 2011, o 12:48

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: wilkxt » 7 lut 2019, o 09:58

Dinkss pisze:
6 lut 2019, o 10:47
Czy dodano już możliwość wysyłania danych po MQTT do dwóch niezależnych serwerów (brokerów) mqtt?

Jeżeli nie to kiedy można się spodziewać?
Nie jeszcze nie.
W tej chwili MQTT utrzymuje stałe połączenie z serwerem, żeby można było zdalnie sterowac wyjsciami LK, jeśli będzie dodana możliwosć wysylania na dodatkowy serwer to tylko także, że LK sie łączy wysyla dane z czujników i sie rozłącza (nie utrzymuje stałego połaczenia).
Myślę, że w kolejenej wersji już powinna byc taka możliwość
pozdrawiam
tomek

Wojtek
Posty: 28
Rejestracja: 17 sie 2017, o 08:03

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: Wojtek » 10 lut 2019, o 16:16

Ponownie wnioskuję o podtrzymanie stanu dla wyjść/eventów. Do tej pory jakoś udało się obejść temat przy innych czujnikach, stosując podtrzymanie stanu dla wejścia cyfrowego, ale teraz doszedłem do wniosku, że potrzebuję podtrzymania dla odczytu wilgotności. I zdecydowanie prościej by było, gdyby podtrzymać stan eventu pomimo ustania warunku wywołującego.

Przykład
Obrazek
Linia niebieska pokazuje wilgotność w pomieszczeniu. Zrezygnowałem z uzależniania włączania wentylatora od zmiany wilgotności, skoro jej poziom bywa względny, natomiast skoro istotny jest sam moment nagłego wzrostu wilgotności, to chciałbym by wentylator włączał się po przekroczeniu 40-45, ale kręcił się dłużej (np 30 minut) niż tylko gdy wilgotność jest wysoka. Chodzi o nie tyle o zmniejszenie wilgotności w pomieszczeniu, co o osuszanie kabiny prysznicowej. Do tego przydałoby się więc podtrzymanie wyjścia przez określony czas...

wilkxt
Posty: 1855
Rejestracja: 24 paź 2011, o 12:48

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: wilkxt » 28 lut 2019, o 22:11

Wojtek pisze:
10 lut 2019, o 16:16
Ponownie wnioskuję o podtrzymanie stanu dla wyjść/eventów.
Postaramy sie to dodac w nastepnej wersji
pozdrawiam
tomek

tomtos
Posty: 55
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 16:17

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: tomtos » 7 mar 2019, o 18:46

Może ktoś sprawdzić czy dobrze działa u was opcja "Save energy after power off" u mnie po wyłączeniu zasilania, zamiast wartości 1703 i 631 (licznik 1 i 2) ciągle zapamiętywane są wartości 6864,268 i 14,721.

No dobra znalazłem..
Zapisuje stany liczników, ale przywraca je z domyślnymi ustawieniami imp/kWh (1000imp/kWh), w przypadku innych pojawiają się złe wartości.
To chyba pozostałość po poprzednim błędzie, poprawiliście zapis, ale zostało jeszcze przywracanie :)
----------------
Pozdrawiam
Tomek S.

obercik
Posty: 61
Rejestracja: 1 lis 2017, o 20:14

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: obercik » 9 mar 2019, o 20:30

Ja przypomniał bym się o komunikację z panelem administracyjnym i wywoływanie komend GET przez użytkowników za pomocą SSL (HTTPS).

Czy w tym roku jest na to szansa?
-----------------------------
pozdrawiam </obercik>

wilkxt
Posty: 1855
Rejestracja: 24 paź 2011, o 12:48

Re: LK3-NOWY SOFT - KOLEJNE WERSJE

Post autor: wilkxt » 1 kwie 2019, o 18:46

obercik pisze:
9 mar 2019, o 20:30
Ja przypomniał bym się o komunikację z panelem administracyjnym i wywoływanie komend GET przez użytkowników za pomocą SSL (HTTPS).

Czy w tym roku jest na to szansa?
W chwili obecnej jest w sprzedaży Lk3.5 (LK3 sie skonczyły i zrobilismy maly upgrade), w stosunku do LK3 ma Procka z większym RAMem (64vs 96), troszkę szybszy zegar (72 vs 108) i w miejscu pamieci 24lc32 jest układ wspomagający szyfrowanie(dokładnie to negocjowanie klucza).
W chwili obecnej LK3.5 też nie obsługuje SSL, w przeciągu miesiąca powinna już być ta funkcjonalność w Lk3.5.
Po tym jak będzie działać w LK3.5 spróbujemy dodac SSL do LK3, tylko LK3 nie ma tego układu szyfrującego, więc albo SSL bedzie tylko do emaila i ewentualnie pojedynczych nie częstszych niż 2s, zapytań HTTPS GET (wynika to z szybkości negocjowania klucza, która wynosi ponad 1,5s i nie da się załadować stony z prędkosćią 0,3s jak to jest obecnie) albo trzeba będzie dodac ten układ szyfrujący na szynie I2C albo w miejscu pamięci eeprom.
pozdrawiam
tomek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość